ÇOCUK PSİKOLOJİSİ-Mucit çocuk yetiştirmek
Her anne babanın çocuk yetiştirirken kendine has bilgi ve kültürü olduğu bilinen bir gerçek. Ne kadar dışarıdan bilgi ve tavsiye alınsa da, atadan gelen öğrenilmiş davranışlar ve tecrübeler çocuk yetiştirmede ön plana çıkar. Yemek yeme alışkanlığından, tuvalet eğitimine, anne babaya saygıdan, ders çalışma yöntemine kadar her çocuk farklıdır. Bu sadece çocukların farklı olmasından kaynaklanmaz, ailenin yaşama ve öğretme kültüründen de kaynaklanır…
Ancak çocuğunuzun sahip olduğu özel yetenekleri keşfetmek ve yetenekler geliştirilmek isteniyorsa, aile kültürünün üzerinde bir şeyler yapmak zorundayız. Çocuğun üretken olma gibi bir özelliginin düşünülmesi ve kendi haline bırakılması “mucit çocuk ” yetiştirmek için yeterli değildir ve tesadüflere bırakılmamalıdır.
“Mucit çocuk ” tanımlaması bir çocuğu diğer çocuklardan farklı kılan, buluş yapacak düzeyde özelliklere sahip olması ve çocuğun problem çözme kapasitesini, analiz ve sentez kabiliyetinin yüksek olmasıdır.
Bir çok çocuk bu özelliklere sahip olabilir ama açığa çıkmadan standart kalarak yaşamına devam da edebilir. İşte çocuğunuzun, bu şekilde buluş yeteneğini ve üretkenliğini ortaya çıkarabilmek için, onun hangi zeka türlerine sahip olduğunu bilmeniz gereklidir. İçindeki cevheri keşfetmek ilk önce öğretmenlerin göreviymiş gibi görünse de aslında anne-babanındır. Sınıfta en az 20 çocukla meşgul olan öğretmenin mi farkındalığı yüksektir, bir ya da iki çocukla meşgul olan anne ve babanın mı ?
Mucit çocuğu anlamak için üç temel noktaya dikkat edilmelidir.
1-Evde, sınıfta ya da okul bünyesinde çocuğunuzun üzerinde çalıştığı proje ve hobileri icin bilgi alabileceği kitap-gazete-dergi ve bunun gibi ilgisinde olan ürünlere dikkatli olmak. Çocuğunuz nelere ilgi duyuyor…
2-Hiç denenmemiş ve ilginç şeyleri deneme isteği var mı? hatta alay edilme ve saçma bulunma korkusuyla gözden uzak deneme çalışmaları yapıyor mu?
3- Çok soru soran ve hayal gücü yüksek olan çocuklara da dikkat edilmeli. Bu çocuklar yüksek hayallerinin peşinden gidebilir ve hayalinin peşinden gidebilmek için sorularının cevabını almak zorundadır. Çocuğun sorularını saçma ve gereksiz bulmadan, sabırla ve doğru olarak cevap verilebilmeli…Sizin sabrınız ve çocuğunuzun merakı, mucit çocuğun yetişmesini sağlayacaktır.
Mucit çocuğun zeka farklılıkları
1-Bedensel zekası gelişmiş çocuğu farketmek ebeveyn için daha kolaydır. Çeşitli sporlar, dans, drama, el-parmak koordinasyonunda ki becerileri.
2-Müziksel zeka, seslere karşı duyarlılığı, müzik aletlerindeki ses farklılıklarını, doğal sesleri farkedebilmeleri
3-İçsel zeka, kendine güveni fazla, kendisi ile ilgili düşüncelerin farkında ve kendini nesnel olarak değerlendirebilen çocuklardır.
4-Görsel zeka, resim ve grafiklerle uğrasmayı severler.
5- Sosyal zeka, çocuğun diğer kişilerle ilişkisinde ve iletişiminde ortaya çıkan etkili konuşma-etkili dinleme-birlikte çalışmadaki uyum ile belirlenir.
6-Sayısal zeka, soyut modelleri, matematik, satranç gibi zihinsel becerilerden zevk alırlar.
7-Doğacı zeka, bitki-doğasal olaylara-hayvanlara karşı daha duyarlı ve dikkatli olan çocuklar.
8-Sözel zeka, çocuğun dilini sözlü veya yazılı olarak kullanabilme yeteneğidir.
Bir çocuğun bütün zeka türlerinde başarılı olması imkan dahilinde değildir. Ama en baskın olanını ortaya çıkarmak mümkündür.
Anne-baba ve öğretmenler bu konuda en belirleyici ve destekleyici kişilerdir. Günümüz rekabet ortamında yeteneği keşfedilmemiş çocuklar gelecek yaşamlarında mutlu ve başarılı olamayabilirler. Kendi yetenekleri doğrultusunda çalışanlar hem daha verimli, tatmin ve mutlu olacaklardır. Artık keşif zamanı…Çocuğunuzu keşfedin !
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment