ÇOCUK PSİKOLOJİSİ- Çocuğuyla ilgilenen babanın psikolojisi daha iyi
Çocuğun, anne modeline ihtiyacı olduğu kadar baba modeline de ihtiyacı vardır. Anneyle paylaşım içinde olan çocuğun eğitimi daha az sorunlu oluyor. Fakat babanın evladıyla ilgilenmesi, çocukların güven duygusunu geliştirdiği gibi babanın da psikolojisini olumlu etkiliyor.
Anne ve babanın tutumları, çocuğun kişiliğinde ve davranışlarında genetik ve sosyal faktörler kadar etkilidir. Anne-baba, farklı özellikleriyle çocukta farklı yönleri geliştirir. Babalık bilinci yüksek kişiler, iş hayatı sebebiyle çok yoğun olsalar da hayatlarında bazı düzenlemeler yapıyor ve çocuklarıyla nitelikli beraberlik geçirebiliyor. Böylece hem zamanın hızla geçişi sırasında hayatın bu en masum güzelliklerini kaçırmamış hem de çocukların sağlıklı gelişimindeki önemli paylarını ihmal etmemiş oluyorlar. Babanın aslında çok fazla vaktini almayan fakat çocuğun gelişiminin sağlıklı olmasını sağlayan bazı paylaşımlar için birkaç örnek verebiliriz.
1. Çocuğunuzun bakımını paylaşın: Çocuklar babanın varlığını daha anne karnındayken hissediyor. Doğduktan sonraki ilk günlerde baba çocuğuna ne kadar yakın olursa aradaki iletişim o kadar sıcak oluyor. Yeni doğduğunda ilk kucağa alanlar arasında babanın olması bu bağı kuvvetlendiriyor. Çocuk gece gaz sancısı vb. nedenlerle uyandığında baba bazı geceler anneyle dönüşümlü kalkarak bebeğiyle baş başa mutlu anlar geçirebilir. Çocuğun banyosu, doyurulması, giydirilmesi sırasında çocuğa sevgi gösterilmesi, gerginliklerini azaltmak için masaj yapılması sırasında baba ile bebek arasında çok güzel bir diyalog başlar. Bu çocukta olduğu kadar babada da büyük bir psikolojik rahatlık sağlar.
2. Çocuğunuzla oyun oynayın: Çocukla oyun oynamak güzel bir diyalog için çok önemlidir. Oyun, çocukla arkadaş olmayı, onun iç dünyasına girmeyi, kişiliğini tanımayı kolaylaştırır. Ayrıca oyun oynarken anne baba kendileri de günlük streslerden kurtulur, çocuğun oyundaki davranışlarından kendi anne babalık tutumları hakkında özeleştiride bulunabilirler. Küçük yaşlarda başlayan oyun arkadaşlığı çocuk büyüdükçe spor, masa oyunları ile devam edebilir.
3. Bir yaşından sonra ona kitap okuyun: 1 yaşından itibaren çocuğun yaşına göre değişen şekilde kitap okuma saatleri yapılması çocukla iletişim ve çocuğun her yönden sağlıklı gelişimi açısından çok önemlidir. Bu saatlerin bir kısmının babayla birlikte yapılmasının ve kitapların çocukla birlikte seçilmesinin çok yararlı sonuçları vardır.
4. Çocuklara masal ve hikâye anlatın: Hikâye anlatma, canlı örnek verme eğitimde en etkili yöntemlerden biridir. Bu da baba çocuk arasındaki bağı kuvvetlendirir. Ayrıca küçük yaştan itibaren çocuğa bir konuyu hikâye içinde anlatmak doğrudan anlatmaktan daha etkili olmaktadır. Mesela çocuk hikâyelerinde çok meşhur olan yalancı çoban hikâyesi veya bir köprüden geçmeye çalışan iki inatçı keçi hikâyesi yalancılığın veya inatçılığın kötü olduğunu doğrudan söylemekten daha kalıcı etki bırakmaktadır.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment