Huzursuz bağırsak sendromu depresyona sokuyor

Huzursuz bağırsak sendromu depresyona sokuyor

Sevinçli, heyecanlı ya da sinirli olunca bu duyguların etkisi en çok karın bölgesinde hissedilir. Kimi zaman korku; karın ağrısına sebep olurken, stresli olunca da karında şişkinlik hisleri ortaya çıkar. Araştırmalara göre her 100 kişiden 10’u bu sendromla mücadele ediyor. Uzmanlar, karnın ikinci beyin olduğunu söylüyor.

Duyguların belirtisi, beyin kadar midede de hissedilir. Huzursuz bağırsak sendromu denilen bu durum, karın ağrıları, bulantıları ya da şişkinlikle kendini belli ediyor. Uzmanlar bu sendromda olanların depresyona daha yatkın olduğunu söylüyor. Florence Nightingale Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Cem Kalaycı, bilim dünyasının bu bilgileri doğruladığını belirterek, “Çünkü karnımızda ikinci bir beyin var. Fiziksel ya da duygusal açıdan ağır travma yaşayan kadınlar ise ikinci beyinleriyle ilgili daha fazla sorun yaşar.” diyor. Karın boşluğumuzda nerdeyse beynimizdeki kadar çok miktarda sinir hücreleri (nöron) var olduğunu belirten Kalaycı, “İki beyin arasında da güçlü çift yönlü bir bağlantı var. Birincisinde, ruh halimiz ikinci beynimizi etkiliyor. İkinci ilişki ise karnımızdaki bazı bozukluklar birinci beyni etkiler.” diye konuşuyor. Günlük hayatın olağan stresleri, üzüntüleri ve sevinçlerinin karında etkilerinin görüldüğünü dile getiren Kalaycı, sınava girerken bazılarının karın ağrısı çekmesi bazılarının kusması gibi örneklerle bu etkileri açıklıyor.

Kalaycı, “İkinci beyindeki hassasiyetin en önemli örneği, ‘huzursuz bağırsak sendromu’dur. Bu rahatsızlık için ‘ikinci beynin zihinsel hastalığı’ diyebiliriz. En sık belirtileri karında rahatsızlık hissi, gaz, şişkinlik ve bağırsak alışkanlığında değişiklik. Bu hastaların bazılarında kabızlık, bazılarında ishal ve bazılarında ise ikisi birden görülür. Rastlanma sıklığı son derece yüksek. Her yüz kişiden 10, 15’i zaman zaman şikâyetleri yıldırıcı olabilen bu sendromla mücadele ediyor. Kadınlarda daha sık görülüyor.” şeklinde belirtiyor. Huzursuz bağırsak sendromu olanların depresyona daha yatkın olduğunu söyleyen Kalaycı, “Dolayısıyla bu kişilerin tedavisinde antidepresan kullanımı ve diyet gibi tedavi şekilleri uygulanıyor. Kaynağı birinci beynimiz olan stres ve endişe, huzursuz bağırsak sendromu olsun olmasın, herkesin ikinci beyninde sorunlara yol açabilir. Bu nedenle stresle baş etmeyi öğrenin, kaygıyı azaltacak yollar bulun gerekirse psikolojik destek alınmalı.” ifadelerini kullanıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.