Çocuklarınız için tehlikeli olabilecek 6 reçetesiz ilaç

Çocuklarınız için tehlikeli olabilecek 6 reçetesiz ilaç

Uzmanlar, doktora danışılmadan kullanılan ilaçların yan etkileri konusunda uyarıyor ve daha güvenli alternatifler sunuyor.

İşte çocuklarda sık sık kullanılan reçetesiz ilaçlar:

Antihistaminikler ve dekonjestanlar: Polenlerle birlikte alerji çocuklarda ve yetişkinlerde rahatsızlık verici bir durum haline gelir. O zaman aileler çocuklarına antihistaminik ya da dekonjestan ilaçlar verir. Bunların ikisi de işe yaramasına rağmen, antihistaminikler uyku ve kabızlık yapar; dekonjestanlar ise çocuğunuzu hiperaktif yapabilir. Ayrıca sulanan, kaşınan ve kızaran gözler için kullanılan göz damlaları kan damarlarını büzen kimyasallar içerir ve bunlar da yanmaya ve kaşıntıya yol açabilir. Bunların yerine bebekler için okyanus suyu içeren sprey ya da damlalar kullanın. Portakal, mandalina gibi meyvelerin beyaz bölümlerinde bulunan quersetin isimli bileşen bu belirtilerin azalmasına yardım eder.

Güneş kremi: İçeriğinde bulunan bazı kimyasallar kan dolaşımına geçebilir ve hormonları bozup alerjik reaksiyona yol açabilir. Bunun yerine, çinko oksit ya da titanyum dioksit içeren mineral bazlı güneş kremlerini kullanın. Bunlar fiziksel bir bariyer oluşturup güneş ışınlarına karşı uzaklaştırıcı rol oynar. Bunun yanında bir şapka ve güneş gözlüğü de iyi bir fikirdir.

Müshil: Kabızlık her çocuğun başına gelebilen bir sorundur. Böyle durumlarda aileler hemen reçetesiz olarak satılan müshil, lavman gibi bağırsak boşaltıcı ilaçlara yöneliyor. Müshil sık kullanıldığında bağırsaklar tembelleşiyor. Çocuklarınızın bol bol sebze, meyve, fasulye çeşitleri, kuru baklagiller, tam tahıllar yediğinden ve bol miktarda su içtiğinden emin olun.

Hidrokortizon: Böcek ısırıkları, cilt tahrişleri ve alerjik reaksiyonlar için kullanılan hidrokortizon kaşıntıya, yanmaya, kuruluğa ve hatta cildinizde renk değişimine neden olabilir. Bunun yerine biraz yemek sodası, su ve birkaç damla çay ağacı yağını macun haline getirin. Bu böcekleri sizden uzak tutar. Isırıkları önlemek için bitkisel yağlar içeren böcek kovucular kullanın.

Soğuk algınlığı ve öksürük ilaçları: Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) 2007 yılında, 2 yaşın altındaki çocuklarda soğuk algınlığı ve öksürük ilaçlarının kullanılmaması gerektiğine dair bildiri yayımlamıştı. Bunlar çocuğunuzun yaşantısını tehdit edebiliyor. Bu ilaçların birçoğunda davranış sorunlarıyla ve hiperaktiviteyle ilgili renkli boyalar bulunduğu belirtiliyor.

Ateş düşürücüler: Aspirin, ibuprofen, parasetamol karaciğer ve böbrek hasarına, kulaklarda çınlamaya, mide kanamasına, baş ağrılarına ve saç dökülmelerine neden olabiliyor. Ayrıca aspirin kullanımı karaciğerde ve beyinde şişlikle kendini gösteren nadir bir durum olan Reye sendromuna yol açabiliyor. Araştırmalara göre, parasetamol ise hastalığın uzun sürmesini sağlıyor. Ateşli bebekleri hemen doktora götürün. Daha büyük çocuklar için ateş düşürücü kullanacaksanız doğru doz için doktorunuza danışın.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.