Super Bowl’u kim kazanır?
Pazar günü (1 Şubat) Amerika’nın en önemli spor olayı Super Bowl, Arizona eyaletinin Glendale şehrinde yer alan University of Phoenix Stadium’da oynanacak. Yerel saatle 16:30’da başlayacak olan karşılaşma Seattle Seahawks ile New England Patriots arasında oynanacak. Bu ikisi, I-90 otoyolunun iki ucunda yer alan şehirlerin takımları.
Öncelikle, paranız ve vaktiniz varsa Super Bowl’u Arizona’da yerinde izleyebilirsiniz. Hala tükenmemiş çok az sayıdaki biletten almak isterseniz sadece (!) 13-14 bin dolar ödemeniz yeterli. “Evden izlesem daha karlı olur,” diyorsanız maçı yayınlayacak olan kanal NBC.
“Super Bowl’da şirketimin reklamını yapsam” mı diyorsunuz? 30 saniyelik reklam için 4,5 milyon doları gözden çıkarın. Şu an itibariyle Super Bowl’a özel reklam kuşağının yüzde 95’i dolmuş durumda. Geriye kalan yüzde beşlik kısımda şirketinizi bütün dünyaya tanıtma adına yer ayırtmak için geç kalmış sayılmazsınız. Reklam deyip geçmeyin, izleyicilerin en az dörtte biri Super Bowl’u sırf reklamları için izliyor; zira pek çok ünlü marka ilk kez yayınlayacağı reklamları bu geceye saklıyor.
Maç öncesindeki milli marşı şarkı sözü yazarı ve oyuncu Idina Menzel seslendirecek. Bir zamanlar Michael Jackson’ların, Madonna’ların sahneye çıktığı devre arası konserini ise bu sefer Katy Perry ile ünlü rock sanatçısı (ismini hiç duymamış olmanız amcamızın ünlü olmadığını göstermez) Lenny Kravitz verecek.
Maçın kendisine gelecek olursak, uzun zamandır ilk kez bir Super Bowl maçının bariz bir favorisi yok. Bahis şirketleri ilk başlarda Seahawks takımını az farkla favori gösteriyordu fakat birçok kişi Patriots’a para yatırınca (şahsen böyle taraklarda bezim yok, sırf araştırmacı gazetecilik merakından yazıyorum) şu an durumun epey bir dengelendiği söyleniyor.
Amerikalılar sadece maçı kimin kazanacağıyla ilgili değil çok tuhaf şeyler için de paralarını yatırıyor. Mesela, Patriots koçunun giydiği kapşonlu ceket (her maç giyer kendileri) ne renk olacak? Maçı kazanan takımın koçun üzerine dökülmesi adet haline gelen Gatorade içeceğininin rengi ne olacak? Patriots oyun kurucusu Tom Brady’nin eşi Gisele Bundchen kameralarca kaç kez gösterilecek? Idina Menzel milli marşı 2 dakika iki buçuk saniyeden hızlı mı yavaş mı söyleyecek? Maçın ilk sayısını hangi oyuncu nasıl bir oyunla (touchdown, field goal, safety) kazandıracak? Liste uzayıp gidiyor; ama bu sorular da bize gösteriyor ki insanlar bir kere boş beleş şeylere kafayı takınca gerçekten acayipleşebiliyor. Halbuki ben mesela şu anda oturduğum masada dünyanın ahval ve gidişatına dair çok önemli bazı tespit ve tahkikatta bulunuyorum.
Öte yandan Seahawks takımı geçen yılın şampiyonu ve yanılmıyorsam (halbuki Google’a bakıp birkaç saniyede bulabilirim net cevabı; ama “yanılmıyorsam” deyince insan daha bir bilgili gözüküyor; hem de yanılma payı bırakarak yazar mütevazı yönünün de sinyallerini veriyor) en son iki sene üst üste Super Bowl finali oynama başarısı gösteren takım (ki o da Seahawks’ın bu seneki rakibi New England Patriots takımıydı) bunu 2004-2005 yıllarında yapmıştı. Yani 32 takım arasında Super Bowl finalini oynamak zor bir hadise olduğu gibi bunu üst üste iki kere tekrarlamak daha da zor. Fakat Seahawks takımının “Legion of Boom” denen meşhur bir savunma hattı var ve bütün savunma istatistiklerinde üç-dört senedir zirvedeler. Canları istediğinde (ki bu genelde sezonun ilk birkaç haftası geçtikten sonra oluyor) öyle bir form tutuyorlar ki, rakipler 10 sayı barajını aşmakta bile zorlanıyorlar bu savunmaya karşı. Bu sayede kötü hücum ettikleri maçları bile (bkz. Bu sene Super Bowl öncesinde oynadıkları son maç olan Green Bay Packers maçı) kazanmayı biliyorlar.
Fakat New England Patriots takımı ise Amerikalılar’ın “dynasty” dediği, NFL’de adeta “hanedanlık” kurmuş bir takım. Şöyle ki, Patriots’u çalıştırmayı başladığı 2000 yılından bu yana koç Bill Belichick (Belaçek diye okunur) ve takımın 2001’den bu yana as oyun kurucusu olan Tom Brady bu zaman zarfı içerisinde tam altı kez Super Bowl finaline çıkmayı başardılar (2001, 2003, 2004, 2007, 2011 ve 2015). Bu beş finalin üçünü kazandılar (2001, 2003, 2004). Bu sene de kazanıp genel skoru 4-2 yapmak istiyorlar. Üstelik 2004’ten bu yana şamiyonlukları yok. Daha da önemlisi, Deflategate adı verilen bir skandalımsı bir hadise yaşandı Konferans Finali maçında. İddiaya göre Patriots takımının kullandığı 12 toptan 11’i normalin altında şişirilmişti ve bu Patriots takımına haksız bir avantaj sağlamıştı. Soruşturma şu an devam ediyor. Belichick ve Brady iddiaları reddettiler. Zaten Patriots’a kaybeden (maç 45-7 bitti) Colts takımının oyuncularından biri “Toplarına sabun sürsek bile bizi mahvedecek kadar iyilerdi,” diyerek böyle bir avantaj olsa bile minimal olacağını ifade etti. İşte bu soruşturmanın Patriots takımının motivasyonunu nasıl etkileyeceğini bilmiyoruz. Belki de iyice gaza gelip, “Herkese gösterelim böyle hilelere ihtiyacımız olmadığını,” demek isteyebilirler.
Bütün bunlar ışığında başlıktaki soruyu cevaplandıracak olursak şunu diyebilirim. Maçı, kaybeden takım hariç herkes kazanmış olacak. Yani gıda, reklam, sinema, müzik ve spor sektörü…
Not: Thanksgiving’ten sonra en çok yiyecek tüketilen bu “mühim” akşamda kendi çapınızda bir ziyafet düzenliyorsanız, bu fakiri de davet edebilirsiniz. Bedava yiyecek karşılığında nadide (!) Amerikan futbolu bilgimi sizlerle paylaşabilirim. İletişim için lütfen gazete yetkilileriyle irtibata geçiniz efenim.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment