Temyiz mahkemesi, New York’un gazozuna şeker kattı!

Temyiz mahkemesi, New York’un gazozuna şeker kattı!

New York Şehri Belediye Başkanı Michael R. Bloomberg’in, büyük boy şekerli içeceklerin satışına getirdiği yasak temyiz mahkemesi tarafından kaldırıldı. Bu yıl başkanlık süresi bitecek olan Bloomberg, koltuğunu terk etmeden önce büyük boy şekerli içeceklerin yalnızca okullarda değil hemen hemen tüm şehirde yasaklanmasını amaçlıyordu.

Mahkeme, belediyenin yasak kararını kendi yetkisini aşarak aldığına hükmetti. Yargıç kararında, yasağı alan belediyenin sağlık departmanının yetki aşımına müsaade edilemeyeceğini söyledi. Davaya bakan yargıç Dianne T. Renwick, “Bu olay, sağlık sorunlarının ötesinde görülüyor ve tüketicinin normlarını değiştirmek, manipüle etmek gibi unsurlar içeriyor” dedi. Karar gerekçesinde, “Güçler ayrılığı devlet ilkesidir” denilerek belediyenin böyle bir yasak getiremeyeceğine açıkca hükmedildi.

Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında belediyenin sağlık departmanı tarafından getirilen kurala göre şehirdeki stadyum ile sinema salonları hariç hemen hemen tüm mekanlarda büyük boy şekerli içecek satışı yasaklanmıştı. Başta fast-food restoranları ile büyük lokantalar olmak üzere şehirdeki büfeler ve otomatik soda makinalarında dahi 16 gramlık (oz) şekerli içeceklerden daha büyük boylarının satılmasına izin verilmiyordu. Bloomberg, böyle bir yasağı uygulamaya koyma gerekçelerini ‘obezite savaşmak ve daha sağlıklı yaşam’ olarak savunuyordu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.