Sonbaharda üst solunum yolu enfeksiyonlarına dikkat

Sonbaharda üst solunum yolu enfeksiyonlarına dikkat

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Emre Günbey, sonbaharda tetikleyen üst solunum yolu enfeksiyonlarının büyük kısmının virüslere bağlı geliştiğini ve antibiyotik kullanımının gereksiz olduğunu belirterek, hastaların bol sıvı almalarını ve organik ürünleri tercih etmesini tavsiye ediyor.

Yrd. Doç. Dr. Emre Günbey, çocuklarda ve yetişkinlerde mevsim geçişlerinde üst solunum enfeksiyonu sıklığında ciddi bir artış gördüklerini söyledi. “Bunun nedeni ani hava değişimleri ve buna bağlı oluşan viral salgınlardır. Özellikle kapalı ve kalabalık mekanlar ve sigara içilen ortamlar enfeksiyonların yayılımı için bir risk faktörü” dedi.

Her zaman nezle ve gribin karıştırıldığına değinen Günbey, ikisi arasındaki farkı şöyle açıkladı: “Nezle ile gribin farkı, nezle, burun ve geniz gibi üst solunum yollarını etkileyen viral bir enfeksiyon. Nezlede çok fazla ateş, kırgınlık, kas ağrıları beklenmez. Grip daha farklı virüslerin neden olduğu, daha ciddi tablolara yol açabilen bir hastalık. Gripte öksürük gibi alt solunum yollarını ilgilendiren diğer semptomlar, ateş oluyor, halsizlik ve kırıklık oluyor. Genel bir hastalık hali ortaya çıkıyor. Her ikisi de genellikle herhangi bir antibiyotik tedavisine bağlı kalmadan, istirahatle, bol sıvı almakla ve gerekirse ateş düşürücü, akıntıyı giderici ilaçlar kullanarak, burun spreyi kullanarak, sık burun temizlemeyle genellikle düzelen hafif şiddetli enfeksiyonlardır.”

Kronik hastalığı olanların üst solunum enfeksiyonu geçirmeleri halinde dikkatli olmalarını özellikle vurgulayan Emre Günbey, “Risk altındaki hastalarda, kontrolsüz diyabeti olan, kemoterapi görmüş veya bağışık sistemiyle ilgili sorunu olan hastalar ve akciğer ve kalp hastalığı olanlarda üst solumun enfeksiyonları zatüreye ve daha yaygın enfeksiyonlar için zemin hazırlayabiliyor. Normal sağlıklı insanlarda da genellikle 3 ila 5 gün arasında 38 dereceyi geçmeyen hafif bir ateş, kırgınlık, kas ağrıları, eklem ağrıları, boğaz batma hissi, geniz akıntısı hapşırma gibi yakınmalar ile hastalar başvuruyorlar ve birçoğu bunu ayakta atlatıyor. Burada hastaların özellikle dikkat etmesi gereken husus, 38-39 dereceyi aşan yüksek ateş 3-4 günü geçerse, daha koyu bir burun akıntısı (sarı yeşilimsi), geniz akıntısı,baş ağrısı, balgam ve öksürük olursa mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmalarını öneriyoruz. Çünkü bu sinüzit veya alt solunum yolları enfeksiyonu olabilir. Gırtlak iltihabı ve bademcik dokusunun iltihabı daha sonra ciddi problemlere yol açabiliyor. Dolayısıyla insanların dikkat etmesi gerekiyor” diye konuştu.

Çocuk hastalarda orta kulak iltihabının sık görüldüğünü vurgulayan Emre Günbey, “Eğer bir grip gibi başlayıp beraberinde kulak ağrıları varsa mutlaka ailelerin çocuklarını doktora getirmelerini, kulağında dolgunluk, çıtırdı hissi gibi şikayetleri olanların mutlaka doktora başvurmalarını öneriyoruz. Hastalığı hafif atlatmak, korunmak için risk altındaki insanların bu dönemde grip aşısı olmasını mutlaka tavsiye ediyoruz. Üst solunum enfeksiyonu geçiren hastaların, organik ürünleri tercih etmesini bol taze sebze meyve tüketmelerini, bağışık sistemi için C vitamini içeren özellikle, turunçgilleri sık tüketmelerini tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.