Şeker ve kalbe karşı narenciye

Şeker ve kalbe karşı narenciye

Yeni bir araştırmaya göre narenciye tüketmek, birçok ülkede giderek daha büyük bir sağlık sorunu olmaya başlayan obezite yani aşırı şişmanlığa bağlı kronik hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir.

Şeker, kalp ve karaciğer hastalıkları, insanlar şişmanladıkça artıyor. Ancak narenciyede bulunan flavanon adlı antioksidan madde, insan bedeninde oksitlenmeye bağlı stresin azaltılmasına yardımcı oluyor. Obezite kaynaklı hastalıkların nedeninin, oksitlenme ve buna bağlı enflamasyon olduğu biliniyor.

Yağ oranı yüksek beslenme alışkanlığı olanların bedenlerindeki yağ hücreleri, hücrelere zarar veren tepkimeli oksijen türleri üretmeye başlıyor. Yağ hücreleri çok büyüdüğü zaman, ki bu obez bireylerde görülüyor, tepkimeli oksijen türü miktarı artıyor ve bu durum, enflamasyon ve kronik hastalıkların oluşmasına yol açıyor.

Uzmanlar, sebze ve meyvelerde bulunan aktioksidanların, tepkimeli oksijen türleriyle mücadele etmeye yardımcı olduğunu söylüyor. Araştırmalarda, yüksek yağ oranlı beslenme alışkanlığı olan hayvanlarda oksitlenmenin azaltığı gözleniyor.

Araştırmayı, Brezilya’daki Estadual Paulist Üniversitesi’nden uzman Paula Ferreira yürüttü. Ferreira ve ekibinin yaptığı bir ay süren deneyde 50 fare kullanıldı. Farelerin bir kısmı normal şekilde beslenirken bir kısmına yağ oranı yüksek gıdalar verildi. Son grupsa içinde üç flavanon bulunan yağ oranı yüksek gıdalarla beslendi.

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, uzmanlar, içinde flavanon olmayan yüksek yağ oranlı gıdaları tüketen farelerin hücrelerindeki tahribatın, normal diyetle beslenen farelere göre yüksek olduğunu tespit etti.

Yüksek yağ oranlı beslenen farelerin kanlarında, hücre tahribarını gösteren maddelerin miktarı, normal diyetle beslenenlere oranla yüzde 80 daha fazlaydı. Karaciğer tahribarıysa yine normal diyetle beslenenlere kıyasla yüzde 57 daha yüksekti.

Ancak içinde hesperidin, eriositrin ve eriodiktyol adlı üç farklı flavanon bulunan yüksek yağ oranlı gıdalarla beslenen farelerin hücre tahribarında, standart diyetle beslenenlere oranla azalma görüldü. Karaciğer tahribarındaki azalma yüzde 50 ila 64’ü buldu.

Uzmanlar, obez farelerin, kilo kaybetmeseler bile narenciye flavanonları tüketerek daha sağlıklı hale geldiklerini söylüyor.

Uzman Paula Ferreira, ”Elde ettiğimiz sonuçlar, gelecekte, bir tür antioksidan olan narenciye flavanonlarını, obezitenin neden olduğu kronik hastalıkları önleme ya da ertelemede kullanılabillir” diye konuşuyor.

Uzmanlar, narenciyenin, kişiler obez olmasalar bile yağ oranı yüksek beslenme alışkanlıkları olan kişiler için de yararlı olduğu görüşünde. Paula Ferreire, flavanon tüketmenin en iyi yolunun, örneğin portakal suyu içmek gibi narenciye sıvısı tüketmek olduğunu belirtiyor.

Uzmanlar, araştırmanın sonuçlarını, dünyanın en büyük bilimsel topluluğu olan Amerikan Kimya Cemiyeti’nin Pennsylvania’daki yıllık toplantısında sundu.

Çalışmanın bir sonraki aşaması, insanlar üzerinde araştırmalar olacak. Narenciye flavanonlarının sıvı mı yoksa hap şeklinde mi daha sağlıklı olacağı, sıvı ve hapın aynı etkiye sahip olup olmadığı, araştırmanın bir sonraki ayağında incelenecek.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.