Savaş haberleri çocukların psikolojisini bozuyor

Savaş haberleri çocukların psikolojisini bozuyor

Çocuklar, ölümle karşılaştıklarında çok endişelenirler ve çocukların da ölebileceğini ilk öğrendiklerinde sarsılırlar. Televizyonda, savaşta çocukların öldüğünü duyan bir çocuk kendisinin de savaşta öleceğine kesin gözüyle bakabilir.

Çocuklukta yaşanan büyük korkular, öyle kolay kolay dillendirilemezve uzun dönemler paylaşılamaz. Bu yüzden harekete geçmek için onu iyi gözlemlemeniz gerekir. Çocuğunuzun izlediği haberlerden, duyduklarından ya da gördüklerinden tedirgin olduğunu fark ettiğiniz andan itibaren, onunla daha fazla birlikte vakit geçirin; onu daha sıkı gözleyin. Çocuğunuzun yaşına ve dil gelişimine göre, anlayabileceği kelimeleri ve kavramları kullanın. Yüzüne dikkatle bakarak konuşun, böylelikle sizi anlayıp anlamadığını takip edebilir, endişelerinin arttığı anları yakalayarak önlem alabilirsiniz. Çocuğunuzun rahat bir şekilde konuşmaya başlamasını sağlayabilecek kendini güvende hissedebileceği ortamlar hazırlayın. Ancak konuşmak istemiyorsa, hazır olana kadar beklemenizde ve çocuğunuzu zorlamamanızda yarar var. Size soru sorduğunda cevabınızı geçiştirmeyin, dürüst olun. Verdiğiniz bilgiyi defalarca kez tekrarlayın. Söylediğiniz gerçeklerden bazıları onun için anlaşılması ya da kabul edilmesi zor olabilir. Çocuğunuzun bildiklerini, düşündüklerini ve hissettiklerini anlamaya çalışın. Kendini güvende hissetmesini sağlamak için elinizden geleni yapın. Çocuğunuzun sözel olmayan yollarla da kendini ifade etmesini sağlayın. Bazı çocuklar konuşmak yerine resim yaparken ya da oyuncakları ile oynarken düşüncelerini, duygularını ve korkularını daha iyi ifade edebilirler. Diğer yetişkinlerle yaptığınız sohbetler ve haberlere verdiğiniz tepkiler konusunda dikkatli olun. Çocuğunuzun korkunç savaş görüntülerini izlemesini önleyin. Geçmişte başka travmatik deneyimlere sahip olan çocuklar, duydukları haberlerden etkilenme konusunda diğer çocuklara göre daha hassaslardır. Böyle bir durumda, fazladan ilgi ve destek alması gerekebilir. Savaş, bombalar, teröristler vb. konularla fazla ilgili olan ve devamlı olarak bu konuları düşünen çocukların profesyonel çocuk psikologlarına yönlendirilmesi gerekmektedir.

Çocukların önemli bir bölümü tıpkı yetişkinler gibi, söz konusu travmatik deneyimler bile olsa son derece dayanıklıdır. İçlerindeki şüpheden ve korkudan bir süre sonra kendiliğinden kurtulabilir. Ancak  kendini güvende hissedip rahatça ifade edebileceği  bir ortam hazırlamak çok önemlidir. Ancak bu şekilde  duygusal güçlükler yaşama ihtimalini en aza indirebilirsiniz.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.