Okullar, enfeksiyona davetiye çıkarıyor

Okullar, enfeksiyona davetiye çıkarıyor

Soğuyan havalar hastalıkları da beraberinde getirdi. Özellikle toplu yaşam alanları, bulaşıcı hastalıkların yayılmasına zemin hazırlıyor.

Kadıköy Şifa Sağlık Grubu Kadıköy Hastanesi Çocuk Sağlığı Kliniği Uzmanı Dr. Yeşim Eker, çocukların okul yoluyla bulaşan enfeksiyonlara karşı korunması konusunda aileleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Dr. Yeşim Eker’in verdiği bilgiye göre, kapalı ve kalabalık ortamlarda geçirilen sürenin artması, hasta kişilerle temas ve soğuk havalar, kışın her yaşta insanda olduğu gibi çocuklarda da enfeksiyon hastalıklarında artmaya sebep oluyor. Eker, nezle, soğuk algınlığı, grip, boğaz enfeksiyonu, kulak enfeksiyonu, sinüzit ve zatürrenin bu hastalıkların başlıcaları olduğunu dile getiriyor.

Çocuklar, yeteri kadar bağışıklık kazanamadıkları için sık hastalanıyor

Yeşim Eker, okul çağı çocuklarında enfeksiyonlarının sık görülmesinin sebeplerini henüz yeteri kadar bağışıklık kazanmamış olmaları ve hijyen kurallarına yeterince uyamamaları olarak açıklıyor. Dr. Eker, korunma için yapılması gerekenleri şöyle anlatıyor: “Çocuklara genel hijyen kurallarına uymaları ve sık sık el yıkamaları öğretilmelidir. Özellikle sonbahar ve kış aylarında çok kalabalık ve kapalı ortamlara çocukları götürmemeli, çocukların gireceği ortamların yeterince havalanması sağlanmalıdır. Beslenmelerine özen gösterilmeli; protein, karbonhidrat ve yağlardan dengeli bir şekilde beslenmeli; vitaminden zengin, mevsimine uygun, iyice yıkanmış sebze ve meyveler ile probiyotikten zengin yoğurt ve peynir tüketmeleri teşvik edilmelidir.

Okullarda tuvalet temizliğine dikkat edilmeli

İdrar yolu enfeksiyonunun üst solunum yolu enfeksiyonundan sonra ikinci sıklıkta gözlendiği bilgisini veren Dr. Eker, şu ifadeleri kullanıyor: “Özellikle okullardaki tuvalet temizliğinin yetersizliği nedeniyle idrar tutmaları ve idrarı eve saklama alışkanlıkları, kızlarda alt temizliğinin önden arkaya doğru yapılmaması (Bu temizlik sırasında sabun değil de sadece temiz su kullanılmalı), dar ve sentetik iç çamaşırlarının giydirilmesi idrar yolu enfeksiyonunu kolaylaştıran nedenlerdendir. Her gün iç çamaşırlarının değiştirilmesi sağlanmalıdır.”

Yine hijyenik olmayan ortamlarda hazırlanmış gıda tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini aktaran Dr. Yeşim Eker, “Gıda zehirlenmeleri, el hijyenine dikkat edilmemesi ile gelişen bağırsak enfeksiyonları ve kıl kurdu başta olmak üzere bağırsak parazitleri de okul çocuklarında sıkça gözlenen enfeksiyon hastalıklarıdır.” uyarısında bulunuyor.

Çocukları enfeksiyonlardan koruma yolları

* Çocukların bulunduğu ortamlarda sigara içilmesine izin verilmemelidir. Çünkü sigara, çocukların solunum sistemlerinde mikropların dışarı atılmasını sağlayan mekanizmayı bozar.

* Aşıları eksiksiz ve zamanında yaptırılmalıdır.

* Süt çocukluğu döneminde emzirilmelidir.

* Düzenli ve kaliteli uyumaları sağlanmalıdır.

* Risk grubundaysa sonbaharda grip aşısı yaptırılmalıdır.

* Yüksek ateşi ve bulaşıcı hastalığı varsa okula gönderilmemelidir.

* Çocuğa öksürürken ya da hapşırırken eliyle değil mendille ağzını ve burnunu kapatması öğretilmelidir.

* İdrarın açık renk olmasını sağlayacak miktarda su içmesi sağlanmalıdır.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.