Kulak çınlaması ne anlama geliyor?

Kulak çınlaması ne anlama geliyor?

Her 100 kişiden 10’unda görülen kulak çınlaması bazen sanıldığı kadar masum olmayabiliyor.

Özellikle genç yaştaki kişilerde tek taraflı olan ve işitme kaybı veya baş dönmesi ile birlikte başlayan çınlamalarda mutlaka kulak burun boğaz hekimine başvurmak gerekiyor. Ayrıca haftada en az bir kez gelişen ve en az 5 dakika süren çınlamada da dikkatli olmak önemli. Çünkü kulak çınlaması bu belirtilerle geliştiğinde beyin tümörü veya beyin hastalıkları gibi ciddi hastalıkların habercisi olabiliyor.
Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Serdar Baylançiçek, kulak çınlamasının altında yatan nedenleri şöyle sıralıyor: “Dış kulak yolunu kapatabilen kulak kirleri, kulak zarı delinmeleri, orta kulak enfeksiyonları ve orta kulak kemikçiklerinin bazı hastalıklarında çınlama gelişebiliyor.

Sesleri algılayan iç kulak organında yaşanan sorunlar da kulakların çınlamasına neden olabiliyor. Özellikle uzun süre gürültüye maruz kalanlarda, iç kulak basıncının arttığı meniere hastalığında, ileri yaşlarda görülen işitme kayıplarında sıklıkla çınlama gelişebiliyor.

Ayrıca, hipertansiyon, damar sertliği, boyun damarlarındaki daralmalar, diyabet, kanda yağ ve kolesterolün artması da çınlama sebebi olabiliyor. Anemi, çinko ve B 12 eksikliği, psikolojik sorunlar, üst solunum yolu enfeksiyonları ve nadir olarak görülse de kafa içi yerleşimli tümörler değişik derecelerde çınlama yapabiliyor.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.