Hasarlı organ kendisini yenileyebilecek

Hasarlı organ kendisini yenileyebilecek

İnsanlarda hasar görmüş kalp ya da beyin gibi organların yerine yenilerinin büyümesi mümkün olabilecek.

ABD’nin San Francisco kentindeki Gladstone Enstitüsü Hücre Biyolojisi ve Tıp Merkezi’nden uzmanlar ve Çinli araştırmacılar, genetik mühendisliğine gerek kalmadan hücreleri yeniden programlayan bir ‘kimyasal kokteyl’ geliştirdi. Bu çalışma, ilaçlarla, hasar gören hücrelerin yerine yenilerinin üremesi ilkesinin temelini oluşturuyor.

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, bazı kimyasal karışımların cilt hücrelerini kök hücreye nasıl dönüştürdüğünü açıklayan bilimsel makale, Bilim ve Kök Hücre dergisinde yayınlandı. Kök hücreler, insan bedenindeki her hücreye dönüşebiliyor. Gladstone Enstitüsü yenileyici tıp uzmanı biyolog Sheng Ding, cilt hücrelerini kalp hücrelerine dönüştürebilen 9 kimyasal bileşiği keşfeden ekibin başında yer alıyor. Ekip, fare kalbine nakledilen cilt hücrelerini sağlıklı kalp kası hücrelerine dönüştürmeyi başardı.

Kalp krizi, kalp hücrelerinin ölmesine yol açıyor. Zarar gören kalp kası hücrelerinin kendilerini yenileme şansı son derece az. Sheng Ding ve ekibi, geliştirdikleri kimyasal kokteylle farelerden aldıkları cilt hücrelerini, atan kalp hücrelerine dönüştürmeyi başardı. Sheng Ding’e göre doku onarımı süreci şimdi çok daha basit hale gelebilir. Uzman, küçük miktardaki molekül kokteylini içeren bir hapın hastaya verilebileceğini, bu şekilde insan bedenindeki hücrelerin yenilenmesinin sağlanacağını belirtiyor. Böylelikle hastanın nakil organı reddetme riski ortadan kalkıyor ve organlar, kendi kendine yenilenebiliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.