Gözleriniz beyniniz hakkında ne söylüyor?

Gözleriniz beyniniz hakkında ne söylüyor?

Beyninizde bir problem olup olmadığını gözlerinizden anlayabileceğinizi biliyor muydunuz? Beyninizde bir sorun olduğunu düşünüyorsanız göz doktoruna gitmeniz yeterli olacak.Psychological Science isimli dergide yayınlanan araştırmaya göre, gözünüzün arkasındaki küçük damarlar beyninizin ne kadar sağlıklı olduğunu gösterebiliyor.

Bilim adamları daha geniş damarlara sahip olan insanların orta yaş döneminde IQ testlerinin daha kötü olduğunu tespit etti. Ancak bu kişilerin sigara içme, şeker hastalığı ya da sosyoekonomik statü gibi diğer faktörlerdeki değerlendirmelerinde bir problem görülmedi.

Gözlerinizin damarları beyin damarlarınızın sağlığını yansıtabiliyor, çünkü bu damarlar da beyindekilerle aynı boyutta, yapıda ve aynı fonksiyonlara sahip.

Araştırmacılar, göz damarlarının beyin damarlarıyla aynı hücrelerden oluştuğunu belirtiyor. Daha önceki araştırmalar da ise gözünüzdeki kan damarlarının boyutunun bunama, kardiyovasküler hastalık ya da felç gibi sağlık sorunları açısından risk oluşturduğu iddia edilmişti.

Fakat o çalışmaların daha yaşlı insanlar üzerinde yapıldığını söyleyen araştırmacılar, kendi yaptıkları çalışmayla göz sağlığınızın beyin sağlığınız hakkında daha erken yaşlarda sinyaller verdiğini belirlediklerini açıkladılar. Hatta araştırmacılar bunun sonuçlarının çocuklarda bile görülebildiğini kaydetti. 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.