Diyabet hakkındaki 10 efsane

Diyabet hakkındaki 10 efsane

Diyabet hastalığı hakkındaki gerçekleri öğrenin, daha fazla yiyecek seçeneği için daha fazlasını öğrenmek için adım atabilirsiniz. Egzersiz ve ilaçlarla birlikte kan şekeri seviyenizi normal ortalamada tutabilirsiniz.

Şeker hastalığı ve yiyecekler hakkında çok fazla efsane bulunmaktadır.

İşte en popüler 10 şeker hastalığı efsanesi:

Çok fazla şeker yemek diyabete yol açar: Kesinlikle böyle bir şey yok. Diyabet bir şeylerin vücudunuzun yiyecekleri enerjiye çevirme yeteneğini bozduğu zaman ortaya çıkar. Vücudunuz yediğiniz yiyeceklerin çoğunu parçalayıp hücrelerinize güç vermek için gerekli şeker türü olan glukoza çevirir. Pankreas ise vücudunuzdaki hücrelerin yakıt için glukozu kullanmasına yardım eden insülin isimli bir hormon salgılar. Tip 1 diyabet pankreas insülin yapamadığında oluşur. Bu hastalığa yakalananlar vücuduna insülin enjekte etmek zorundadır. Bu gençlerde ve çocuklarda görülür.

Diyabetin diyetinde çok fazla kural vardır: Diyabetiniz varsa yemeklerinizi planlamalısınız. Temel prensip hareketinizle birlikte yakılacak yiyecekler seçmektir. Beslenmenizde düşündüğünüz kadar değişiklik yapmak zorunda değilsiniz. Tip 2 diyabet ise pankreas yeterli insülin salgılamadığında, insülin düzgün çalışmadığında oluşur. Aşırı kilolu olmak tip 2 diyabet riskini artırır. Herhangi bir yaşta görülebilir. Hamilelik şekeri ise hamilelik süresince görülür, bebek doğunca belirtiler kaybolur. Hastanın insülin almasına gerek yoktur.

Karbonhidrat diyabet için zararlıdır: Karbonhidratlar sağlıklı bir diyabet diyetinin temelini oluştururlar. Bunlar kan şekeri seviyesi üzerinde en büyük etkiye sahiptir. Fakat bu yiyecekler aynı zamanda vitamin, mineral ve lif içerir. Bu nedenle besin değeri yüksek olan tam tahıllı ekmekler, bol lifli meyve ve sebzeleri seçmelisiniz. Diyetisyenle konuşup sizin için en sağlıklı olanlarını kolayca belirleyebilirsiniz.

Fazla proteinin zararı olmaz: Karbonhidratlar kan şekeri seviyesini çok hızlı etkiler. Bu nedenle daha az karbonhidrat yiyip, bunun yerine daha fazla protein yiyeceğinizi düşünebilirsiniz. Fazla protein de diyabet hastaları için sorun oluşturur. Et gibi protein açısından zengin olan yiyecekler doymuş yağlarla doludur. Bu yağların fazlası kalp hastalığı riskini artırır. Ne kadar protein yiyeceğinizi diyetisyenle görüşün.

Yediklerinizi tolere etmek için diyabet ilaçlarınızı ayarlayabilirsiniz: Hastalığınız için insülin kullanıyorsanız, yemeniz gereken yiyeceklerin miktarını ve türünü nasıl ayarlamanız gerektiğini öğrenmelisiniz. Fakat bu istediğiniz her şeyden yemeniz anlamına gelmiyor. Diğer diyabet ilaçlarını kullanıyorsanız doktorunuz belirtmediği sürece karbonhidrat seviyesine uyumlu hale getirmek için dozunuzu ayarlamaya, değiştirmeye çalışmayın. Bu ilaçlar uygun dozda alınınca daha çok işe yarar.

En sevdiğiniz yemekleri bırakmak zorundasınız: Böyle bir zorunluluğunuz yok. Sevdiğiniz yiyecekleri hazırlama yöntemlerini değiştirmek, sevdiğiniz yemeklerle birlikte yediğiniz diğer gıdaları değiştirmek, sevdiğiniz yemeklerin porsiyonlarını azaltmak, yeme planınızı uygularken sevdiğiniz yemekleri ödül olarak belirlemek amacıyla diyetisyenden yardım alabilirsiniz.

Tatlıları bırakmak zorundasınız: Bu yanlış. Porsiyonları azaltın, iki top yerine bir top dondurma yiyin, tatlınızı arkadaşınızla paylaşın. Arasıra ödül olarak tatlı yiyin. Tam tahıllar, taze meyveler ve bitkisel yağ kullanarak tatlı hazırlayıp onları besleyici yapın. Dondurma, pasta veya kek yerine, meyve, yulaflı ve kuru üzümlü kurabiyeler ile yoğurt yiyin.

Yapay tatlandırıcılar diyabet hastaları için tehlikelidir: Yapay tatlandırıcılar aynı miktardaki şekerden daha tatlıdır. Bu nedenle şekerin aynı tatlılığını elde etmek için daha az tatlandırıcı kullanılmalı. Piyasada farklı maddeler içeren birçok tatlandırıcı bulunuyor, bir diyetisyen hangi tatlandırıcının sizin için en iyisi olduğunu açıklayacaktır.

Özel diyabet yemekleri yemeniz gerekir: Doğrusu diyabet hastası için sağlıklı olan yemeklerin aile fertlerinin kalan kısmı için de iyi bir seçenek olduğudur. Bu nedenle çoğunlukla diyabet hastası için özel yemekler hazırlamaya ihtiyacınız yoktur. Diyabet hastaların yemesi gerekenlerle ailenizin beslenmesini karşılaştırın ve yiyeceklerin kalorisini, karbonhidrat, yağ ve protein miktarını diyetisyene danışıp öğrenin, yemeklerinizi bu şekilde hazırlayın.

Diyet yiyecekler diyabetliler için en iyi seçenektir: Etiketinde diyet, light yazan yiyeceklerin şeker hastaları için daha iyi seçenek olduğu doğru değildir. Bu yiyecekler daha pahalıdır ve marketlerde satılan ya da sizin hazırladığınız normal gıdalardan daha sağlıklı değildir. Yiyeceğin üzerindekileri iyice okuyun ve kalori miktarına dikkat edin.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.