Bu meyveleri vitamin kaybına karşı hızla tüketin

Bu meyveleri vitamin kaybına karşı hızla tüketin

Kış aylarının vazgeçilmez yiyecekleri portakal, mandalina ve limon gibi yiyeceklerin C vitamini kaybı yaşamaması için hızla tüketilmesi suyunun ise bekletilmeden içilmesi gerektiği uyarısı geldi. Vitamin C konsantrasyonunun, oksijene maruz kalınması durumunda hızla düşeceğini beliren Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Uzmanı Doç. Dr. Hilmi Demirin, “Bu nedenle, portakal suyu sıkıldıktan sonra birkaç saat içerisinde içilmeli veya mümkün olabildiğince soğuk bir şekilde saklanmalı.” diye konuştu.

Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Uzmanı Doç. Dr. Hilmi Demirin kışın meyve tüketimine ilişkin önemli uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Demirin, kışın C vitamini gibi antioksidan özellikli olup enfeksiyonlara karşı vücudumuzu koruma altına alan doğal maddeleri içeren gıdalara ihtiyacın arttığını belirtti. Demirin bir noktaya dikkat çekerek, “Yalnız bu vitamin, havadaki oksijene karşı hassasiyet gösterir ve bu yüzden portakal suyundaki vitamin C konsantrasyonu, oksijene maruz kalınması durumunda hızla düşer” dedi. Doç. Dr. Demirin, vitamin C konsantrasyonundaki düşüşün, portakal suyu elde edilmesinden hemen sonra başladığına dikkat çekti. Portakal, mandalina, limon, şeftali suyu gibi asitli meyve sularında düşük sıcaklıkta reaksiyonun biraz daha yavaş gerçekleşeceğini ifade eden Demirin, ‘Yani 4-8°C gibi bir soğuk ortamda bekletilirse reaksiyon yavaşlar.” ifadelerini kullandı.

Demirin bu nedenle, portakal suyunun sıkıldıktan sonra birkaç saat içerisinde içilmesi veya mümkün olabildiğince soğuk bir şekilde saklanması tavsiyesinde bulundu. Hazır bazı portakal sularının vakumlu oksijen geçirmez paketler içerisine konulduğuna işaret eden Demirin, “Paket açılmadığı sürece vitamin C konsantrasyonu bir miktar yeterli seviyelerde tutulabilir. Açıldıktan sonra ya da paketin/şişenin içinde hava bırakıldı ise ve muhafazasına çok dikkat edilmezse C vitamin değerleri çok düşecektir.” diye konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.