Gıda maddelerinde ‘arsenik’ tartışması

Gıda maddelerinde ‘arsenik’ tartışması

Arsenik, sadece ismi ile bile insanları uzun yıllardır korkutan çok zehirli bir madde olmasına rağmen günümüzde en sık tüketilen yiyeceklerde bile tehlikeli miktarlarda bulunmaya başladı.
Los Angeles şehrinin Van Nuys bölgesinde oturan 3 çocuk annesi Anna Fox, çocuklarının ne yediğine çok dikkat eden bir anne ve çocuklarının yapay boya kullanılan yiyecekler yemesini yasakladıktan sonra çocuklarının hareketlerinde olumlu yönde farklılıklar olduğunu ifade ediyor.

Fox, meyve sularında, kahvaltılık tahıllarda, çikolatalarda ve hatta bebek mamalarında dahi yüksek miktarlarda arsenik bulunmasından dolayı çok rahatsız. “Onu yeme, bunu yeme. Artık organik gıdalarda bile arsenik çıkmaya başladı ve bu insanı gerçekten korkutuyor.”

Aslında organik arsenik her yerde bulunabiliyor, toprakta, yeraltı sularında, yer üstü sularında, ancak organik olmayan zehirli– endüstriyel ve böcek ilaçlarından kaynaklanan-  arsenik toprağa oradan da her gün yediğimiz gıdalara karışıyor. Pirinç gibi bazı gıdalar arseniği daha fazla depolayabiliyor.

Şu an Amerika’da tüketilen elma sularının üçte ikisi Çin’den geliyor ve şu da bilinen bir gerçek ki Çin tarımda yoğun bir şekilde Arsenik bazlı böcek ilaçları kullanıyor. Konuya ilişkin görüşlerini paylaşan Providence Tarzana Medical Center’da görevli Doktor Jeremy Shapiro konuyla ilgili olarak “Biz biliyoruz ki fazla miktarda arsenik karın ağrısı, kusma, ishal, deri hastalıkları, bağışıklık sistemi rahatsızlıkları ve hatta kansere bile sebep oluyor. Bir baba ve hekim olarak bu durum beni de endişelendiriyor” dedi.

Gıdalardaki arsenik oranları son zamanlarda birçok bilimsel çalışmaya da konu oldu. Bunlardan birisi de Darthmouth Üniversite’sinde gerçekleşti. Bu çalışamaya göre kahverengi pirinç şurubu katkılı ürünlerde ya da diğer pirinç ürünlerinde Amerika’nın gıda ve çevre koruma kurumu EPA’nın içme suyunda izin verdiği oranın çok üzerinde arsenik tespit edildi. Başka bir araştırmada ise marketlerde satılan tavukların bazılarında az da olsa arsenik kalıntısına rastlandı.

Burada sorulması gereken soru şu; içme suyuna arsenik limiti koyan EPA neden yiyecekler ve meyve suları için de böyle bir kriter getirmiyor?

New Jersey Federal Milletvekili Frank Pallone, Jr. meclise ‘Elma Suyu Kanun Teklifi-2012’ başlıklı yeni bir kanun tasarısı verdi ve buna göre de FDA’nın meyve sularındaki arsenik oranlarına dair bir kriter getirmesini istedi. Ancak Pallone’nin asıl niyeti bunu bütün gıda maddeleri için genişletmek. “İnsanlar marketlere gidip kendileri ve aileleri için yiyecek aldıklarında zannediyorlar ki oradaki bütün yiyecekler zaten kontrol edilmiş ve içinde hiçbir zararlı madde yok. Ama bu doğru değil. Ve beni daha da üzen insanların içi dolu olmayan bir güven duygusu içinde çok rahat alışveriş yapmaları. Her şeyin çok sağlıklı olduğunu düşünmeleri.”  

Öte yandan, FDA yaptığı bir açıklama ile çikolatadan meyve suyuna bütün gıdaların sağlıklı olduğunu iddia etti ve ekledi “Arsenik toprakta doğal olarak bulunduğu için, ve böcek ilaçlarında da doğal bir şekilde kullanıldığı için biz yiyeceklerin çoğunda az miktarda arsenik olduğunun farkındayız.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.