Çocuğunuzda dikkat bozukluğu mu var?

Çocuğunuzda dikkat bozukluğu mu var?

İnternet bağımlılığı, çocukların eğitim ve sosyal hayatını olumsuz etkileyen dikkat bozukluğu ve hiperaktiviteyi tetikliyor. Uzmanlara göre, ailesinde alkol bağımlısı olan çocuklarda bu hastalık daha sık görülüyor.

‘Futbol oynarken en çok çocuğum koşuyor ama topun peşinden değil’, ‘Oturması gereken sınıfta hep ayakta dolaşıyor’, ‘Yürürken ayağındakiler sanki ayakkabı değil de patenmiş gibi hareket ediyor’. Bunlar dikkat eksikliği ve hiperaktivite (DEHB) teşhisi konulan çocuklardaki belirtilerden sadece birkaçı. Uzmanlar çocukların ve ergenlerin eğitim ve sosyal hayatını etkileyen bu hastalığa karşı aileleri uyarıyor. Zira ailesinde antisosyal kişilik bozukluğu, histeri, alkolizm ve madde bağımlılığı olan bireylerin bulunduğu çocuklarda dikkat bozukluğu ve hiperaktivite daha fazla görülüyor. Hisar Intercontinental Hospital Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzm. Dr. Işılay Altıntaş, internet bağımlılığının dikkat eksikliğiyle doğru orantılı olarak arttığını kaydediyor.

Çocuk–ergen psikiyatrisi kliniklerine en sık başvuru sebeplerinden birisi de dikkat eksikliği ve hiperaktivite. Uzman Altıntaş, hiperaktif çocuklarla ilgili “Bu çocuklarda bir amaca yönelik olmayan, gelişimsel olarak uygunsuz, kontrol edilemeyen, kimi zaman oyun oynamayı bile engelleyen bir hareketlilik gözlenebilir. Bu çocuklar güvenlikle ilgili konularda diğer çocuklara göre çok daha risklidir.” diyor. Eğitimde ise aklına gelen ilk cevabı söyleyen, ilk seçeneği işaretleyen, yazarken ve okurken harf atlayan ve soru bitmeden cevabı yapıştıran bu çocukların, akademik performansı olumsuz etkilenebiliyor. Hiperaktivite yüzde 76 kalıtsal özellik gösteriyor. Birinci derece akrabalarında hiperaktivite bulunanlarda hastalığın görülme sıklığı 4-5 kat daha fazla. Ayrıca doğum travmaları, prematürite gibi beynin oksijensiz kalma riskini artıran durumlarda da daha sık görülüyor.

İnternet bağımlılığında erkekler kızlardan daha fazla risk altında

Uzman Işılay Altıntaş, internet bağımlılığı ile ilgili araştırma verilerine göre en riskli grubun çocuk ve ergenler olduğunu kaydediyor. Erkeklerin kızlara göre daha fazla risk altında olduğuna dikkat çeken Altıntaş, “Araştırma verilerine göre yüzde 20 oranında dikkat eksikliği ile birliktelik saptanmıştır. İnternet bağımlılığı olarak değerlendirilen gruba baktığımızda erkeklerde dikkat eksikliği, sosyal fobi, hostilite ve depresyon birlikteliği daha sıktır. Kızlarda ise dikkat eksikliği ve depresyonla birlikteliğin daha fazla olduğu düşünülmektedir.” şeklinde konuşuyor. İnternet bağımlılığı olan grupta psikiyatrik belirtilerin daha şiddetli olabildiğini dile getiren uzman, ayrıca internet bağımlılığıyla çocukların internet başında geçirdiği süre arttıkça, gelişen iskelet kas sisteminin gelişiminin zarar görebileceğini ve epilepsiyi tetikleyebileceğini söylüyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.