Amerika’ya vize zorlaşıyor [YORUM]

Amerika’ya vize zorlaşıyor [YORUM]

Amerika ve İngiltere son yarım asırdır yabancı öğrencilere eğitim sunan iki önemli ülke.
İngilizce eğitim veren bu iki ülke tüm dünyaya eğitim ihraç ederken kültürlerini ve dillerini de ihraç ediyorlar.  Amerika’da üniversiteler artık İngilizceleri lisans ve lisans üstü eğitim için yeterli olmayan öğrenci adaylarına vize vermeyecek. Bu durum Amerikan üniversitelerini ekonomik anlamda ve özellikle de lisans üstü eğitime öğrenci bulmada zorlayacak. İç Güvenlik Bakanlığı’na (the Homeland Securıty Department) bağlı Öğrenci ve Ziyaretçi Değişim Programı (The Student and Exchange Visitor Program, SEVP)  üniversitelerden sadece İngilizcesi yeterli olanlara vize almada gerekli olan I-20 ve DS-2019 formlarını vermelerini istiyor. Gerekli eğitim ve ekonomik şartları sağlayanlara sadece İngilizce öğrenmeleri için de vize verilebilecek. Ancak yeterli İngilizceye sahip olunmadan öğrencilere üniversitelerde eğitim almaları için şartlı da olsa kabul verilmeyecek.

Mevcut uygulamada üniversiteler akademik yeterliliği olan öğrencilere İngilizce bilmeseler bile şartlı kabul veriyorlar. Amerika’da eğitim ve araştırma yapmaları için öğrenci, araştırmacı ve akademisyenlerin F1 veya J1 vizesi almaları gerekiyor. Bu vizeleri almak için Amerikan üniversitelerinin vize başvurusu yapacaklara durumlarına göre iki formdan birini göndermeleri gerekiyor. Kendileri, aileleri veya resmi olmayan bir kurum tarafından ekonomik olarak desteklenen öğrenci/araştırmacı/akademisyenlere I-20 (F1 vizesi için) formunun ve resmi kurumlar tarafından desteklenen öğrencilere, araştırmacı ve akademisyenlere ise DS-2019 (J1 vizesi için) formunun Amerikan üniversiteleri tarafından verilmesi gerekiyor. Yetkililer, yeni kurallar koymadıklarını, sadece mevcut kuralların üniversiteler tarafından ciddi bir şekilde uygulanmasını istediklerini ve şartlı kabulün aslında federal yasalara aykırı olduğunu belirtiyorlar. Kurallara göre üniversitelerin I-20 veya DS-2019 formu göndermeden önce yabacı öğrencilerin kabul için tüm standartlara uygun olduklarına istisnasız emin olmaları gerekiyor. Normalde federal hükümet üniversitelerin öğrenci kabul şartlarına karışmaz ancak hükümete bağlı göçmenler ofisi öğrenci vizesi için gerekli olan I-20 veya DS-2019 formlarının düzenlenmesi yetkisini üniversitelere veriyor ve gerek görürse bu yetkiyi alıp formları iptal edebiliyor.

Akademisyen ve eğitimciler bu uygulamaya gereksiz bürokratik işlemleri artıracağı ve gelecek öğrenci sayısını azaltacağı için karşı çıkıyorlar. Eğitimciler ayrıca bu işin dil kursları (okulları) yerine üniversitelere verilmesinin önemine işaret ederek yabancı öğrencilerin gidecekleri üniversitelerde şartlı kabul almalarının onları ABD’ye gelmek için daha çok motive edeceğini söylüyorlar. Ayrıca üniversiteler tarafından verilen şartlı kabul belgesinin dil okullarından alınan kabul belgesinden, konsolosluklarda vize alma konusundan daha önemli olduğunu belirtiyorlar.

Dil kursları/okulları da bu konuda üniversitelerle hemfikirler. Geçmişte birçok ülkedeki ABD konsolosluklarının dil okuluna gelecek öğrencileri ciddiye almayarak vize vermediklerine bunun da hem dil okullarını hem de üniversiteleri maddi açıdan olumsuz etkilediğine dikkat çekiyorlar.

Eylül 11, 2001’den beri ABD’ye eğitim için gelenlerin sayısında önemli düşüş yaşanması, ülke ekonomisinin de iyi olmaması Amerikan üniversitelerini arayışlara sevk ediyor. Şartlı kabul verme yetkisinin kaldırılmaması için, özellikle de Çin’den gelecek olan akademik altyapıları güçlü fakat İngilizceleri iyi olmayan öğrencileri kaybetmemek için önemli çaba harcıyorlar. Mevcut durum  ABD üniversitelerini yeterli bilimsel çalışma yapmaktan alıkoyuyor.

*Dr., Cameron Üniversitesi ve Altın Koza Üniversitesi

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.