Dünya’daki ağaç sayısı tahmin edilenden de yüksek

Dünya’daki ağaç sayısı tahmin edilenden de yüksek

Türkiye’de son yıllarda artan ağaç katliamına rağmen yüreklere su serpecek bir çalışmanın sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı. Yapılan bir araştırmaya göre Dünya genelinde toplam 3 trilyon ağaç olduğu hesaplandı.

Yale Üniversitesi’nden bir grup bilim insanının yaptığı çalışmaya göre Dünya genelinde 3 trilyon ağaç olduğu tahmin edildi. Daha önceki çalışmalarda Dünya genelinde 400 milyar ağaç olduğu tahmin ediliyordu.

Yale Üniversitesi öğretim görevlileri uydu fotoğraflarından elde ettikleri veriler ile yaptıkları hesaplara göre yeryüzünde kişi başına 420 ağaç düştüğü kaydedildi.

Araştırma, Yale Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Thomas Crowther ve ekibine ait. Dr. Crowther, ağaç sayısına ilişkin yeni bilginin dünya açısından iyi ya da kötü bir gelişmeye işaret etmediği, sadece insanların çevreyi daha iyi anlamasına yardımcı olacağını söyledi.

Araştırma 3 trilyon ağacın yaklaşık bir trilyon 39o milyarının tropik ve tropik altı bölgede bulunduğu ifade edildi. Yine araştırmaya göre yılda 15 milyar ağacı insan yok ederken yerine ancak 5 milyar kadar ağaç dikildiği tahmin edildi.

Yeryüzünde insanların ağaç kesmelerine temel gerekçe olarak kereste elde edilmesi ve ekilebilir alanlar açma olarak ifade ediliyor. Yıllık ağaç kıyımından yola çıkararak yapılan hesaplamaya göre buzul çağından günümüze kadar insanoğlunun 3 trilyon ağacı yok ettiği hesaplanıyor.

Öğretim üyesi Crowther’ın çalışmasının doğruluk yüzdesinin düşük olduğunu savunan bazı akademisyenler de var.

Londra Zooloji Derneği çalışanı Dr. Nathalie Pettorelli, Crowther ve ekibinin Kongo, Çin, Avustralya ile Hindistan gibi bölgeleri fazla hesaba katmadığını savundu. Yine Reading Üniversitesi’nden Dr. Martin Lukac da tahmin edilen 3 trilyon ağaç hesabının doğruyu yansıtmadığı düşüncesinde. Lukca, “Daha önceki tahminler 400 milyardı. Yeni tahmine göre ise dünyada üç trilyon yetişkin ağaç bulunuyor. Bu konudaki yanılgı payı öylesine büyük ki gerçek sayı belki de bunun iki, hatta 10 katı olabilir” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.