Baharat hazırlamanın püf noktaları

Baharat hazırlamanın püf noktaları

Baharatların o enfes kokularından en iyi şekilde istifade etmek istiyorsanız, size tavsiyemiz çekilmemiş olarak alın ve kendiniz kullanılacak hale getirin.

Karabiber, kimyon, kakule, yenibahar, tarçın, karanfil gibi baharatları satın alırken öğütülmemiş tohumunu, meyve, çiçek tomurcuğu veya kabuklarını tercih edin. Çünkü bunlar, bütün bu saydıklarımız, çeşni ve kokusunu tam olarak öğütülmeden önce bütün halindeyken içerir. Bu baharatların hepsi de kolayca öğütülebilen baharatlardır.

Kavurmak baharatını artırır

Buna kızartma da denilir ve genellikle Hint mutfağında kullanılır. Kişniş, kimyon, rezene ve hardal tohumlarının baharatını artırır.

Kalın tabanlı küçük bir tava orta ateşte bir dakika süreyle ısıtılır. Öğütülmemiş baharat ısınan tavaya konulur ve iki üç dakika boyunca tahta kaşık yardımıyla kavrulur. Baharatın yanmaması için tavayı sallamak ve tahta bir spatula veya kaşıkla sürekli çevirmek gerekmektedir. Kavurma işlemi bitince baharatlar tavadan alınır ve havanda dövülerek ağzı kapaklı kavanozlara konup kapağı hava almayacak şekilde kapatılır.

Havanda dövmenin de inceliği var

Baharatlar, çeşnilerinin ve kokularının ortaya çıkması için genellikle dövülür veya öğütülür.

Yalnızca, kurutulmuş zencefil, zerdeçal, küçük Hindistan cevizi kabuğu ve tarçının evde dövülmesi biraz güçtür. Bunlar genellikle öğütülmüş haliyle satın alınır. En iyi çeşniyi yakalamak için, baharatı kullanacağınız zaman ve yemeğe gerektiği kadar öğütmelisiniz.

Rezene, kimyon, Frenk kimyonu ve karanfil tomurcuğu gibi kolay öğütülebilen baharatlar için çini havan kullanmanız tavsiye edilir. Tek seferde havana bir yemek kaşığından fazla baharatın koyulmaması gerekmektedir. Saydığımız bu baharatların çeşnilerinin tam manasıyla açığa çıkması için dairesel hareketlerle dövülmesi oldukça önemlidir.

Kişniş ve yenibahar tohumları sert olduklarından, bunlar küçük karabiber değirmenlerinde rahatlıkla öğütülebilir.

Taze zencefili rendeleyin

Zencefil, bayır turpu gibi kök baharatlarla, küçük Hindistan cevizi kullanılmadan önce rendelenir. Zencefil ve bayır turpunun, rendelenmeden önce kabuklarının soyulması gerekmektedir. Paslanmaz çelikten ince rendeler bu iş için idealdir.

Bazıları hafifçe ezilmek ister

Ardıç, zencefil, kakule ve limonotu gibi baharatlar hafif bir şekilde ezildiklerinde kokularını açığa çıkartırlar. Kakulenin kokusunun çıkması için tohumlarının dövülmesi yeterlidir. Ardıç yemişi ve kakule havanda dövülebildiği gibi sağlam bir torbanın içine konulup merdaneyle de ezilebilir.

Taze zencefil, havlican ve limonotu, kullanılacak olan yemeğin tarifine göre bütün halinde yemeğe konulup, servis yapılmadan hemen önce tencereden çıkarılabilir.

Safranın rengi demlenince çıkar

Birkaç baharat türü için demleme yöntemi uygundur. Bunlar kullanılmadan önce, ılık suda bekletilirler. Safran bu şekilde demlendiğinde yalnızca kendine özgü harika kokusunu değil aynı zamanda parlak sarı rengini de salıverir.

Demirhindi demlendirildiğinde tıpkı limon ya da sirkenin yaptığı gibi keskin baharatıyla yemeklere özel bir lezzet katar.

Safranı demlemek için birazcık süt ısıtın. Tarifte verilen su veya başka sıvıyı ekleyip beş dakika kadar demlendirin. Safranın renginin çıktığı bu sıvıyı atmayın, hem safran yaprakçıkları hem de bu sıvı yemeklerde kullanılır.

Taze Baharat Nasıl Saklanır?

Taze baharatları aldığınız gün kullanmayacaksanız oda sıcaklığında bulundurmak yerine serin bir yerde bulundurmaya özen gösterin.

Limonotu, misket limonu ve köri bir parça kâğıt havluya sarılarak buzdolabının sebzeliğinde iki haftaya kadar muhafaza edilebilir.

Taze havlıcan, zencefil ve acıbiber, ağzı sıkıca kapatılmış bir kapta ve yine üzeri kâğıt havluyla sarılı halde buzdolabında üç haftaya kadar muhafaza edilebilir.

Öğütülmüş ve öğütülmemiş kuru baharatlar, hava geçirmeyen kaplarda, serin ve karanlık bir dolap çekmecesinde saklanmalıdır. Böyle yapılmadığı takdirde ışık, sıcaklık ve nem, baharatların kalitelerini bozar.

Öğütülmemiş baharatlar renk, koku ve çeşnisini 6 ay ya da ondan biraz daha uzun bir süre koruyabilir. Öğütülmüş baharatlar ise bu özelliklerini 6 ay içinde kaybederler. Baharatı ne zaman aldığınızdan emin olamıyorsanız hemen kokusunu kontrol edin. Burnunuza küf kokusu geliyorsa veya baharatın kendisine özgü kokusu kaybolmuşsa artık onu kullanmanızın bir faydası yoktur.

Tavsiyemiz, baharatları satın alıp kavanozlara koyduğunuzda üzerine küçük bir tarih etiketi yapıştırmanız olacaktır.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.