Amerikan Pediatri Cemiyeti: Sünnetin zarardan çok faydası var

Amerikan Pediatri Cemiyeti: Sünnetin zarardan çok faydası var

Avrupa’da Almanya, Danimarka ve Avusturya gibi ülkelerde sünnetin yasaklanması tartışılırken, Amerikan Pediatri Cemiyeti (APP) sünnetin faydalarının, zararlarından çok daha fazla olduğunu açıkladı.

Geçtiğimiz hafta içerisinde yayınlanan ve sünnetin, genellikle cinsel ilişki yoluyla bulaşan AIDS ve benzeri hastalıklar başta olmak üzere birçok hastalığa yakalanma riskini azalttığını ortaya koyan araştırmanın ardından konuyla ilgili özel bir bildiri yayınlayan APP, sünnetle ilgili kararın ebeveynler tarafından verilmesi gerektiğini savundu.

Journal Pediatrics Dergisi’nde yayınlanan bildiride, APP, sünnet ile ilgili olarak ebeveynlere taraflı bilgilerin verilmemesi gerektiğini sünnetin iddia edildiği gibi iktidarsızlık ve benzeri hastalıklara sebep olmadığını belirtti.

Dergiye konuşan Amerikan Pediarti Cemiyeti yetkililerinden Dr. Andrew Freedman, çocuklarını sünnet ettirmek isteyen ebeveynlere destek verdi: “Biz kimseye çocuğunuzu sünnet ettirmek zorundasınız demiyoruz. Bu ebeveynlerin vermesi gereken bir karar. Ancak bir aile, sünnetin çocukları için faydalı birşey olduğunu düşünüyorsa bunun için yeterince sebep var.”

Müslümanlar ve Yahudiler tarafından dini bir görev olarak kabul edilen sünnet, Avrupa’nın da gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Köln Eyalet Mahkemesi’nin sünneti yasaklayan kararının ardından başlayan tartışma hızla diğer ülkelere yayıldı. Danimarka’da konuyla ilgili özel bir açıklama yapan Başbakan Helle Thorning Schmidt, sünneti yasaklamayı planlamadıklarını, ancak hükümet olarak sağlık şartlarına uygun bir şekilde yapılıp yapılmadığını kontrol edeceklerini söyledi. Almanya’da ise tartışmalar hala devam ediyor. Bavyera eyaletinde sünnet yapan bir Haham hakkında dava açılırken, sünnetle ilgili olarak Almanya hükümetine ve Federal Meclise (Bundesrat) tavsiyelerde bulunması amacıyla oluşturulan Etik Kurulu, sünnete belirli şartlar altında izin verilmesini önermişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.