Çocuğa mahremiyet eğitimi ‘kişilik’ kazandırır

Çocuğa mahremiyet eğitimi ‘kişilik’ kazandırır

Birçok anne-baba çocuklarını kötü niyetli kişilerden korumak için ‘tanımadığın biri sana şeker verirse oradan kaç’ gibi tavsiyelerde bulunur.

Bir kısım anne-baba da çocuklarının iyiliği için baskı kurup korkutmak, onları tehdit edip sindirmek zorunda olduklarına inanır. Çocuğu korkutarak ve ürküterek mahremiyet bilinci kazandırmaya çalışmak, onu sosyal yaşamda korunaksız kılıyor. Böylesi çocuklar hayata dair güvensiz, başkalarına karşı şüpheci, dost ve arkadaş yetinmede yeteneksiz oluyor. Pedagog, Dr. Adem Güneş’e göre mahremiyet eğitimi bir nezaket eğitimidir. Bu sayede çocuk kendini saygın hisseder, olumsuz bir tavır karşısında güçlü bir duruşla kendini koruyabilir. Güneş, ‘Nezaket ve Zarafet için Mahremiyet Eğitimi’ eserinde bir yandan çocuklara zarafet ve nezaket kazandıran, diğer yandan kendilerini kötü niyeti kişilerden koruyacak güce eriştiren mahremiyet eğitiminden bahsediyor.

Anne ve babaların ‘mahremiyet eğitimi’ konusunda ciddi bir yanılgı içinde olduğunu belirten Güneş, “Çocukların (özellikle kız çocukların) engellenmesi, sosyal yaşamdan tecrit edilmesi, daha anaokulundan itibaren karşı cinsten ayrı tutulması olduğu zannediliyor. Çocuğu yoğun duygusal denetim altında tutmak, ona suçluluk duygusu edindirmek ve onun ‘değersizlik hissi içinde çekingen davranışlar sergilemesini sağlamak’ marifet kabul ediliyor.” diyor. Hâlbuki mahremiyet eğitimi çocuğa utanç duygusuyla çekingenlik kazandırmak değil. Bilakis insan olmaktan ileri gelen değerlilik duygusuyla kendi hislerini yönetebilecek güce erişmesini sağlamaktır. Güneş, mahremiyet eğitiminin çocuğun duygularını denetlemek değil, ona kendi duygularını denetleyebilecek yeteneği kazandırmak olduğunu da vurguluyor.

Zarafet, 2-7 yaş döneminde edinilir

Adem Güneş, zarafetin çocuklara en kolay 2-7 yaş döneminde öğretileceğini söylüyor. Zira çocuklar; küçük ayrıntıları rahatlıkla görür, ince detayları yakalar ve küçük işlerden büyük keyif alır. Güneş şu örneği veriyor: “Ebeveynin göremediği minik bir boncuğu rahatlıkla bulur ve onunla dakikalarca oynamaktan da mutluluk duyar. Ancak ruhu kabalaşan çocuk, kırmızıyla pembe arasındaki farkı dahi algılamaktan geri kalır. Yeniden kazanılacak nezaketin başlangıç noktası, ince ayrıntılara yoğunlaşmaktır. Örneğin, kişinin yalnız kaldığı bir sırada gözlerini kapatıp dışarıdaki kuş seslerini duymaya çalışması, zarafet eğitimine katkı sağlar. Sadece işitme değil, koku da kişide zarafeti yeniden oluşturacak etkenlerden biri.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.