Af kapısının aralandığı gece: Regaip

Af kapısının aralandığı gece: Regaip

On bir ayın sultanı Ramazan’ın müjdecisi üç aylar, bu akşam Regaip Kandili’yle başlıyor.

İlahiyatçı Doç. Dr. Abdülkadir Etöz, Allah’ın bu gibi günleri bize kendi rızasını kazanma ve bir bakıma affetme günleri olarak verdiğini söylüyor. Etöz, “Regaip Kandili, mübarek üç aylara hazırlıktır. Bu ay barış ayıdır. Bu ayda savaş olmaz.” diyor.

Rahmeti, bereketi ve mağfireti bol üç ayların manevi iklimine girildiğinin habercisidir Regaip. Recep ayının ilk Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gecesi Regaip Kandili olarak idrak edilir. Bu geceye Regaip gecesi ismini melekler vermiştir. Her Cuma gecesi kıymetlidir. Bu iki kıymetli gece bir araya gelince, daha kıymetli oluyor. Allah, bu gecede müminlere, ragibetler (ihsanlar, ikramlar) yapar. Bu geceye hürmet edenleri affeder. Bu gece yapılan dua kabul olur, namaz, oruç, sadaka gibi ibadetlere, sayısız sevaplar verilir. Regaip gecesini ibadetle geçirmeli, kazası olan, hiç değilse bir günlük kaza namazı kılmalı; kazası olmayan da nafile namaz kılar, Kur’an-ı Kerim okur, tesbih çeker, tövbe istiğfar eder. Perşembe günü oruç tutup, gecesini de ihya etmek çok sevaptır.

Receb ayında oruç tutmak faziletlidir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V)’ in Ramazan ayından sonra en çok oruç tuttuğu ay Recep ayıdır. Bu Recep ayında oruç tutmanın muazzam, muhteşem sevapları var. Peygamberimizin “Allah’ım recep ve şaban ayında bizi bereketlendir, ramazan ayına ulaştır” duasıyla anlattığı bu gece, Allah’ın mağfiretinin, engin lütuf ve kereminin üzerimize sağanak sağanak yağdığı bir rağbet gecesidir.

RECEP AYI, BARIŞ AYIDIR

Üç ayların başlangıcı için Yarına Bakış’a değerlendirmelerde bulunan ilahiyatçı Doç. Dr. Etöz, Recep ayının barış ayı olduğunu hatırlatıyor. Etöz, “Regaip Kandili, mübarek üç aylara hazırlıktır. Recep ayı haram aydır. Yani içinde savaş yapılması haramdır. Kuran’ı Kerim’de öyle bildirilir.” diyor. “Regaip gecesinin gündüzünü oruçla geçirilmeli, gecesi de nafile ibadetle değerlendirilmeli.” diyen Doç. Dr. Etöz, üç aylar için ise şu şekilde konuşuyor: “Recep ayında yapılan ibadetlerle diğer aylarda yapılan ibadetler 1’e 10 ise 1’e 30’a, 70’e çıkar. Üç aylarda pazartesi-perşembe oruçlarını tutabiliriz. İnsanların kefaret oruçları olabilir. Teheccütlerimizi aksatmayalım. Bu aylarda hayır hasenata yönelmeli, dine rağbet etmeli ve peygamber sünnetini yerine getirmeliyiz.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.