Önseçimler bitti, Demokrat Parti’de hangi aday kaç oy aldı?

Önseçimler bitti, Demokrat Parti’de hangi aday kaç oy aldı?

Demokrat Parti’de de tamamlanan önseçim yarışı beklentilerden çok daha çetin ve zor geçti.

Geçen yıl Demokrat Parti’den başkan aday adaylığını açıkladığında 74 yaşındaki Vermont bağımsız Senatörü Bernie Sanders için kimse şans tanımıyordu. Ancak Sanders’ın özellikle gençleri heyecanlandıran vaatleriyle sandıktan beklentilerin üzerinde oy aldı.

Sanders sadece aldığı oylarla kalmadı ve bugüne kadar görülmemiş miktarda seçim bağışı da kazandırdı.

Demokrat Parti’nin başkan adaylığını kazanan Hillary Clinton, delege ve oy bakımından genel toplamda Sanders’a üstünlük sağladı. Clinton 50 eyalettin 28’ini, Sanders ise 22’sini kazandı. Clinton önseçim süreci boyunca toplam 15 milyon 700 bin, Sanders ise 12 milyon seçmenin desteğini kazandı.

Clinton oy bakımından Sanders’a 4 milyona yakın fark atsa da delege sayısı bakımından süper delegeler hesaba katılmadığı takdirde çok da büyük üstünlük sağlayamadı. Clinton, Washington D.C’deki son önseçim ile birlikte delege sayısını 2 bin 203’e çıkardı.

Bu rakam partinin başkan adaylığını kazanabilmek için 2 bin 383 rakamından 180 delege eksik anlamına geliyor. Ancak 581 süper delege halihazırda Clinton’a destek açıkladığından Clinton resmen olmasa da kuvvetle muhtemel başkan adaylığı yarışını kazandı.

Sanders, önseçimlerin tamamlanması ile birlikte kazandığı toplam delege sayısı bin 828 oldu. Sanders’a bugüne kadar destek açıklayan süper delege sayısı ise yalnızca 48.

Demokrat Parti kurultayı 25-28 Temmuz tarihleri arasında Philadelphia şehrinde yapılacak ve burada delegelerin oyları ile partinin başkan adayı resmen ilan edilecek.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.