Jeb Bush, zengin, kariyer sahibi ama Bush ailesinden

Jeb Bush, zengin, kariyer sahibi ama Bush ailesinden

Cumhuriyetçi Parti’nin 2016 başkanlık seçimleri için ismi öne çıkan aday adayları arasında şuan en güçlü görüneni John Ellis ‘‘Jeb’’ Bush. Jeb Bush, zengin, kariyer sahibi, hırslı ve fırsatları kollayan bir kişilik.

Florida eyaletinin 1999’dan 2007 yılına kadar iki dönem valisi olan Jeb Bush Cumhuriyetçi Parti tarihinde bunu başarabilen tek isim. Çoklarına göre ağabeyi eski ABD Başkanı George W. Bush ile pek benzerliği yok. Cumhuriyetçi Parti’nin beyazların partisi olmaktan kurtarabilecek isim olarak adı zikrediliyor. Yani partide ciddi anlamda reform yapabilecek kadar etkili olabileceğini düşünen siysai uzmanlar var. Ancak Jeb Bush’un Cumhuriyetçi Parti’den Florida senatörü seçilmesi için emeği bulunan Marco Rubio, başkanlık yarışında ‘‘Asla onunla (Jeb) çalışmam’’ diyerek parti içinde Bush ailesine karşı ciddi bir muhalefet olduğunu gösterdi.

Bush ailesinin Cumhuriyetçi Partisi’ndeki ağırlığı 2016 başkanlık seçimleri için bu partiden yarışacak aday adayları içinde Jeb’in ismini iddialılar listesine girmesini sağlıyor. Fakat, Rubio gibi parti içinde aşırı muhafazakarlar da Jeb isminden rahatsız.

Senatör Ted Cruz da bu isimlerden birisi. Yine Jeb’e karşı olanlar kendisini fazla liberal olmakla eleştiriyor. Hatta kimileri Jeb’i bir dönem muhafazakar partinin başkan aday adayı olan Jon Huntsman ile Rudy Giuliani’ye dahi benzetiyor. Kimilerine göreyse Jeb’i Mitt Romney ile John McCain düzeyinde liberal. Jeb Bush’un çizgisinin Romney, McCain düzeyinde olduğu gerçekçi görünüyor.

Bush’un partisi için fazla liberal görünmesi aday adaylığı yarışına girmesi durumunda başını fazlasıyla ağrıtacak bir mesele.

2016 başkanlık seçimlerine yaklaşık 19 ay var. Seçimlerde neler olabileceğini şimdiden tahmin etmek imkansız. Şuan seçimlere büyük bağışlar yapan tüzel ve özel kişilerle Bush’un görüştüğü hemen hergün basında haber olarak yer alıyor. Kamuoyunda bu kadar ismi zikredilen bir kişiyi biraz daha yakından tanımakta fayda var seçimlerde şansının ne olabileceği konusunda.

52007389TL005_Liberty_BallEŞİ MEKSİKALI

Siyaset kadar iş hayatında da başarılar elde etmiş bir isim. John Ellis Bush, 1953 doğumlu ve Barbara- George H.W Bush’un ikinci erkek çocuğu. Houston’da büyüyen Jeb, ağabeyi gibi Massachusetts eyaletinde bulunan Phillips Akademisin de orta eğitimini tamamlar. Lise yıllarının başında başarısız bir öğrencidir Jeb. Hatta notlarının düşük olduğu yıllarda zaman zaman marihuana da kullandığı kayıtlarda  yer alır. Ancak Jeb, zamanla sınıfına alışır ve okulunu onur listesinde ismi olanların arasına yazdırır. Öğrenci değişim programı ile Meksika’ya giden Bush, burada ileride evleneceği Garnica Gallo ile tanışır.

Vietnam savaşını destekleyen gruba katılan Jeb Bush, 1971 yılında liseden mezun olduktan sonra Texas Üniversitesi’nde Latin Amerika ile ilişkiler bölümüne kaydını yaptırır. İyi derece İspanyolca bilen Jeb, üniversite eğitimini tamamladıktan sonra (2.5 yılda) 1974 yılında Garnica Gallo ile Texas’da evlenir.

Texas Commerce adlı bankanın çeşitli kademelerinde görev alır. 1977 yılında aile dostları da olan James Baker, Jeb’i bankanın Venezuela da açılan şubesine müdür ve başkan yardımcısı göreviyle gönderir. 1980 yılında babasının başkan yardımcısı olmak için seçimlere girmesiyle Jeb, ABD’ye geri döner.

Jeb, 1980 yılında Florida’nın Maimi şehrine taşınır. Burada Kübalı göçmen olan milyoner işadamı Armando Codina ile emlak işleri yapmaya başlar. Codina bilgisayar işlerinden kazandığı servet ile gayrimenkül alanında fırsatları arayan bir iş adamıdır. Jeb, 1983 yılında Maimi’ye taşınmasını şöyle izah ediyordu; ‘‘Bu kişisel bir durumdu. Kaynanam ve eşimin kız kardeşi burada yaşıyordu. Çok zengin olmak istiyordum, bunu da başardığımı söylemekten gurur duyuyorum.’’

ZENGİN OLDU, FLORİDA TARİHİNDE BİR İLKE İMZA ATTI

Jeb Bush, enerji, ayakkabı, yaygın söndürme malzemeleri, telekomnikasyon gibi birçok alanda iş yapar. 1986 yılında eyaletin ticaret bakanı olan Jeb Bush, bu görevi iki yıl süre ile sürdürür.

Babasının 1988 yılında başkanlık yarışında özellikle de Florida’daki seçim çalışmasında büyük emek sarf eder. Evin küçük oğlu Bush, babasının seçim çalışmalarından sonra ilk defa kendisi için sandıkta yarışır 1994 yılında. Jeb, Florida valisi olmak ister lakin yüzde ikiden daha az bir oy oranı ile Lawton Chiles’e karşı seçimi kaybeder.

Jeb, 1998 yılında yine valilik yarışına katılır ve bu defa dönemin vali yardımcısı Buddy MacKay’e karşı üstünlük sağlayarak 1999 yılının ocak ayında göreve başlar. Bu Jeb’in siyaset hayatındaki en büyük başarısı olur ama asıl üstleneceği tarihi rol 2000 başkanlık seçimlerinde olur. O dönem Demokrat Parti’den başkan yardımcısı Al Gore karşısında yarışan kardeşi George W. Bush, Florida’da tartışmalı bir oy sayımı ile galip gelerek Beyaz Saray’a seçilir.

Şaibeli oy sayımının tartışmaları bitmeden Florida da kayıp olan seçim sandıkları daha sonra bir nehirde bulunur. Hala 2000 başkanlık seçimlerinde Florida eyaletinde olanlar kafalarda soru işaretidir. James Baker ile Jeb Bush, Florida, George Bush’un seçimi kazanmasını sağlayan kişiler olarak bilinir.

Jeb Bush, 2002 yılında yeniden valilik için yarışa girer ve yüzde 56 oy oranı ile seçimin galibi olur. Bu başarısı Jeb’in Florida eyaletinde ilk defa bir Cumhuriyetçi valinin üst üste göreve seçilmesi ile tarihe geçer. Görevde kaldığı sürece Jeb Bush, eyaletteki eğitim reformu, hızlı tren yolunun tamamlanması ve çevreci politikaları ile göz doldurur.

BUSH NAVYBATTIK LEHMAN BROTHERS’A DANIŞMANLIK YAPTI

Valilikten emekli olduktan sonra Jeb Bush, parti şemsiyesi altında çeşitli gruplara üyeliğinin yanı sıra yatırım bankası olan ancak 2008 finans krizinin başlamasında kıvılcım görevi üstlenen Lehman Brothers da danışmanlık hizmeti vermeye başladı. Bush Lehman Brothers dışında InnoVida, Swisher Hygiene ile Rayonier firmalarının yönetim kurullarında bulundu ve Barclays bankasına da danışmanlık yaptı.

Haziran 2012 de Cumhuriyetçi Parti’nin ülke genelinde aşırı muhafazakar ve göçmen politikasında tutucu olmakla eleştirmesi, kendi partisinden tepkiler almasına neden oldu. Çay (Tea) Partililer, Jeb’i yeterince muhafazakar olmakla eleştirirken, o da Cumhuriyetçilerin temel görüşlerini geliştirememekle itham ediyordu.

Küçük Bush, 2013 yılında Başkan Barack Obama’nın çıkarmak istediği ‘‘Sınır Güvenliği, Ekonomik Fırsatlar ile Göçmenlik Modernizasyonu’’ yasalarına destek vererek Cumhuriyetçi Parti ile ters düştü. 2013 yılının Nisan ayında Newsmax dergisine verdiği mülakatta Bush, Amerikan ekonomisini daha da büyütebilmek için altı maddeden oluşan planı olduğunu söyledi. Bush maddeler arasında ülkeye daha fazla yasal göçmen kabulünün de gerekli olduğunun altını çizdiği görüldü.

SEÇİMLERE GÖZ KIRPTI, SONRA VAZGEÇTİ

Bush, 2008 yılında Senato seçimlerine girebileceği mesajını verdi. 2010 yılında Florida eski senatörü Mel Martinez, tekrar seçimlere katılmayacağını açıklamasının ardından boşalacak koltuğa en yakın isim olarak Jeb Bush’un adı geçiyordu. Ancak Bush, 2009 yılının ocak ayında senatörlük için yarışa katılmayacağını açıklamasıyla sürpriz yaptı ve bugün Senatör olan Marco Rubio’nun önünü açtı.

Jeb’in adı 2012 başkanlık seçimleri içinde anılıyordu. Seçim kampanyasına destek olabilecek büyük lobilerle görüşmelerinin sonunda Bush, Temmuz 2011 de başkanlık seçiminde aday adayı olmayacağını açıkladı.

Bush’un seçimlerden uzak durma politikası önümüzdeki sene yapılacak başkanlık seçimleri için değiştiği görülüyor. 16 Nisan 2013 de Bluefield Koleji’nde katıldığı bir konferansta Jeb, gelecek başkanlık seçimleri yarışına katılmayı düşündüğünü söyledi. Ağabeyi George Bush ise 2 Ekim 2014 de kardeşinin ‘‘Başkan olmak istiyor’’ sözleri ile Jeb’in bu sene aday adaylığı olacağı tahmin ediliyor. Netekim Jeb, 16 Aralık 2014 tarihinde aday adaylığı için ‘‘aktif olarak düşünüyorum’’ sözleri ile göz kırptı.

Üç çocuk babası olan Jeb Bush, kızı Noelle Lucila Bush ile bir dönem başı derde girdi. 2002 yılında Noelle reçetede sahtecilik suçlamasıyla tutuklandı. Aynı yılın Haziran ayında ise uyuşturucu kullanmaktan dolayı içeri alındı. 2003 senesinde mahkeme Noelle Bush’u uyuşturucu tedavisi görmesi karşılığında serbest bıraktı.

1995 yılında Episcopalianizmden Katolik mezhebine geçen Jeb Bush, eşi ile birlikte Miami de bu mezhebe bağlı bir kilisenin üyesi. Bugünlerde Washington D.C’yi sık aralıklarla ziyaret eden, Cumhuriyetçi Partiye büyük seçim bağışı veren isimlerle de toplantılar yapan Bush, ABD başkanlık seçimlerinde üçüncü Bush döneminin yaşanıp yaşanmayacağına karar verecek.

Dünya özellikle de Orta Doğu Bush’lardan çok çekti ancak Jeb, babası ve ağabeyi ile kıyas edildiğinde daha liberal.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.