NJ Seçimi 2020: New Jersey’de Oylama. Sorularınız cevaplandı

NJ Seçimi 2020: New Jersey’de Oylama. Sorularınız cevaplandı

New Jersey, devam eden COVID-19 salgını nedeniyle 3 Kasım’da karma (Hybrid) bir seçim yapacak. Seçmenler, posta yoluyla veya açık bir seçim yerinde şahsen oy kullanma seçeneğine sahip olacaklar. Yaklaşık 4 milyon oy pusulasının kullanılması bekleniyor ve neredeyse tamamının güvenli yerlere postalanması veya bırakılması muhtemel. Pek çok insanın nasıl oy kullanabilecekleri konusunda hala kafası karışık.

Kıdemli Yazar: Colleen O’Dea, (NJ Spotlight News)

POSTAYLA OY NASIL KULLANILIR?

S: Posta yoluyla oy kullanmak istiyorum, oy pusulasına başvurmak zorunda miyim?

C: Hayır. Eyaletler, her oy kullanma hakki olan bireye posta ile oy pusulası gönderiyor. Bu 5.7 milyondan fazla kişinin oy pusulası alacağı anlamına gelir. Eğer oy kullanmak icin kayıtlı olduğunuz adrese seçim pusulası gönderilmiş ise, aktif bir seçmensiniz demektir. Kaydınızın olup olmadığından emin değilseniz, buraya tıklayabilirsiniz.

S:Aktif bir seçmen değilim, oy pusulasını nasıl alırım?

C: İlçe seçim kuruluyla iletişime geçin ve oy kullanmak için kayıtlı olduğunuz bir adres var ise adresinizi güncelleyin yada oy kullanacağınız mevcut adresinizin kaydını yaptırın. Form doldurarak oy pusulası talep edebilirsiniz. Tüm ilçe formları bu linkte bulunmaktadır. Bu formlar gönderen adınadır, çıktısını alırken iki tarafli çıktı almanız gerekir veya formu bir zarfa koyduktan sonra formun 2. sayfasındaki adrese gönderebilirsiniz, yada formu elden verebilirsiniz. Oy pusulasını telefon ile yada sorumlu kişiden kendiniz isteyebilirsiniz.

S: Oy pusulası talep etmek icin son tarih ne zaman?

C: 23 Ekim.

S: Kaydım yok, yine de oy kullanabilir miyim?

C: Öncelikle kaydınızı yaptırmanız gerekmektedir. Buradan online kayıt olabilirsiniz. Kayıt için son tarih 13 Ekim.

S: Oy pusulam ne zaman elime ulaşır?

C: Pusulalar birçok kişiye gelmeye başladı, sizler de kendi posta kutularınızı kontrol edebilirsiniz. İlçe yetkilileri 5 Ekim’e kadar oy kullanabilen herkesin adresine oy pusulalarını göndermiş olmalı.

S: 13 Ekim’e kadar oy pusulam gelmezse ne yapmalıyım?

C: İlçe seçim kurulu ofisiyle iletişime geçmeniz gerekir. Tüm görevli listesine buradan ulaşabilirsiniz. Unutmamalısınız ki kaydınızı yeni yaptırdıysanız yada oy pusulası talep eden pasif bir seçmenseniz, pusulanız gecikebilir. Kaydınızı yaptıktan yada oy pusulası talep ettikten sonra bir hafta icinde elinize ulaşmaz ise, yetkili kişilerle iletişime geçmelisiniz.

S: Oy pusulasını nasıl doldurmalıyım?

C: Kafa karıştırıcı olabilir, pusuladaki yönergeyi takip etmelisiniz. 7 Temmuz seçiminden once NJ Spothlight haber ajansı “oy pusulasının nasıl doldurulduğunu” gösteren bir video paylaştı. Heryeri kapsayan evrensel bir oy pusulası yoktur bu yüzden görevlilerin oy pusulasının nasıl doldurulacağını anlatan videolar yayınlayıp yayınlamadığını görmek icin ilçenizin websitesini kontrol edebilirsiniz.

Soru: Oyumu nasıl kullanabilirim?

C: 4 tane seçenek var

– İlçe seçim kuruluna postalayabilirsiniz. İade zarfı posta ücreti ile ödenmiştir, bu nedenle pul eklemenize gerek yoktur.

– Her ilçenin etrafına yerleştirilecek bir düzine güvenli bırakma kutusundan (dropbox) birine  bırakabilirsiniz. Hepsi hazır olduğunda seçim sayfamızda bir liste yayınlayacağız. Bunları ilçe web sitenizde veya eyalet Seçim Bölümü Seçmen Bilgi Portalı üzerinden de bulabilirsiniz. Oy pusulanızı, farklı bir ilçede değil, yalnızca kendi ilçenizdeki bir kutuya koyabileceğinizi unutmayın, bu yer daha yakın olsa bile! Çünkü oy pusulaları ilçe düzeyinde sayılır.

– Oy pusulanızı şahsen ilçe seçim kurulu ofisine teslim edebilirsiniz.

– Bunu seçim gününde, belirlediğiniz seçim yerine bizzat teslim edebilirsiniz. Ekim ayının sonundan önce ilçenizden bu konum hakkında sizi uyaran bir posta almalısınız.

Soru: Şahsi oyumu başkası gönderebilir mi?

Cevap: Evet, ancak hamiline olarak bilinen bir kişi, kendisininkine ek olarak yalnızca üç oy pusulası verebilir. Şahıs dış zarfın hamiline kısmını seçmen önünde doldurması gerekir. Taşıyıcı, oy pusulalarını ilçe seçim kuruluna elden teslim ederse – onları postayla göndermek veya bir kutuya koymak yerine – hamiline defterini imzalamalı ve sürücü belgesi gibi bir kimlik göstermelidir. Bir hamil, Seçim Günü başkaları için oy pusulalarını bir sandık yerine teslim edemez. O gün her seçmen kendi kartını getirmelidir.

S: Oy pusulamı iade etmek için son tarih ne zaman?

C: Oy pusulanızı postayla gönderiyorsanız, bunu 3 Kasım’a kadar yapmanız gerekir. Ancak bu kadar uzun süre beklemek risklidir. 10 Kasım’a kadar alınan oylar, 3’üncü günde postalanmış olmaları koşuluyla, sayılacaktır, ancak Posta Hizmetleri oy pusulanızı o zamana kadar ilçe seçim kuruluna ulaştırmazsa, oyunuz sayılmaz. New Jersey’in 7 Temmuz ön seçimlerindeki binlerce oy pusulası, seçimlerden sonraki yedi gün içinde alınmadıkları için reddedildi.

Diğer tüm teslimat yöntemleri için şahsen bir seçim yerine veya seçim kuruluna yada güvenli bir kutuya bırakılacaksa oy pusulası seçim günü saat 20.00’ye kadar teslim edilmelidir.

Şahsen nasıl oy verilir

S: Postayla oy vermek istemiyorum. 3 Kasım’da şahsen oy kullanabilir miyim?

C: Evet. Seçim Günü hemen hemen her New Jersey belediyesinde sabah 6 ile akşam 8 arasında en az bir oy verme yeri açık olacaktır.

S: Her zamanki oy kullanma yerime gitmeli miyim?

C: Önce oy kulanma yerinin açılıp açılmayacağı kontrol etmelidir. Her belediyede tüm konumlar açık olmayacaktır. Bazı yerler ıse COVID-19’un olası yayılmasını en aza indirmek için değişiklik gösterebilir. İlçenizden, oy verme yerinizin konumunu size bildiren bir flyer veya mektup almalısınız. Bunlar ayrıca, tümü kesinleştikten sonra NJ Spotlight News seçimleri sayfasında ve eyalet Seçim Bölümü Seçmen Bilgi Portalında da yayınlanacaktır.

S: Bir makineye oy verebilecek miyim?

C: Konaklama gerektiren bir engeliniz yoksa hayır. 3 Kasım’da bir sandık yerinde şahsen oy kullanan neredeyse herkes bunu geçici oy pusulası kullanarak yapacaktır.

S: Ama bazılarının geçici oylamanın gerçek bir oylama olmadığını söylediğini duydum.

C: Postayla oy kullanmamış kayıtlı seçmenler tarafından kullanılan tüm geçici oylar sayılır. Makineler yerine geçici oy pusulalarının kullanılması, bir kişinin bir kez posta yoluyla ve bir kez şahsen olmak üzere iki kez oy kullanmamasını sağlamak için bir önlemdir. Geçici oy pusulaları, bu nedenle postayla yapılan oy pusulalarından sonra sayılır.

Oyunuzun önemli olduğundan nasıl emin olabilirsiniz?

S: Oyumun sayıldığını nasıl bilebilirim?

C: Eyalet Seçim Bölümü, oyunuzun sayılıp sayılmadığını ve seçmen geçmişinizi kontrol edebileceğiniz bir web sitesine sahiptir. Kullanmadan önce bu hizmete kaydolmanız gerekir. Posta ile gönderilen oy pusulanıza basılacak seçmen kimliğinizle kaydolmak en kolay yoldur, ancak bunu ehliyetinizdeki bilgilerle de yapabilirsiniz.

Bu haber NJ Spotlight News tarafından yazılmıştır. Montclair State University’deki Center for Cooperative Media tarafından koordine edilen özel bir “NJ News Commons” içerik paylaşım anlaşması kapsamında yeniden yayınlanmaktadır. Daha fazlasını okumak için njspotlight.com ve adresini ziyaret edin.

Kıdemli Yazar: Colleen O’Dea, (NJ Spotlight News)