Mahkeme, Clinton’ın hükümet politikalarını ihlal ettiğine hükmetti

Mahkeme, Clinton’ın hükümet politikalarını ihlal ettiğine hükmetti

2016 başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti’nin en güçlü aday adayı olarak öne çıkan eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a mahkemeden kötü haber geldi.

Clinton’ın Dışişleri Bakanlığı döneminde elektronik postaları için resmi hesap yerine şahsi olanını kullanması davasında mahkeme, eski bakanın resmi yazışmaları saklayarak hükmet politikasını ihlal ettiğine hükmetti.

Mahkemenin kararına Clinton seçim ofisinden eleştiri gecikmedi. Clinton’ın seçim bürosu, Dışişleri Bakanı veya hükümet üst düzey yöneticilerinin resmi işleri için şahsi elektronik postalarını kullanmalarında kısıtlama olmadığı ve dolayısıyla hükümet politikalarının ihlalinin sözkonusu olmadığını savundu.   

Federal mahkemede görülen davada Hakim Emmet Sullivan, Clinton’ın resmi yazışmaları saklayarak hükümet politikalarını da ihlal ettiğini dile getirdi. Sullivan, “Eğer devlet politikası, çalışanlar tarafından yerine getirilmiş olsaydı bugün burada olmazdık” diye eski bakanı eleştirdi.

Mahkeme, Clinton’ın davranışının bakanlığın işini daha da güçlendirdiğine dikkat çekti. Hakim Sullivan, Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası gereği açılan davalar nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’nın da Federal Soruşturma Ofisi (FBI) ile irtibata geçerek Clinton’ın kullandığı özel hesabın da incelenmesi yolunda karar verdi.

Washington DC de görülen davaya Adalet Bakanlığı adına katılan avukat Peter Wechsler, kanunlar hükümet yetkililerinin özel hesaplarını normalde araştırılmasına izin vermediğine dikkat çekti. Wechsler, ancak Hakim Sullivan’ın, bu davanın alışılmadık bir durum olduğunu öne sürerek, “hükümet politikasının ihlali” nedeniyle böyle bir karara vardığını dile getirdi.

MAHKEMENİN KARARI KAFALARI KARIŞTIRDI

Clinton, dört yıllık bakanlığı döneminde kendisine verilen resmi elektronik posta adresi yerine şahsi olanını kullanmıştı. Clinton’ın bakanlığı döneminde Dışişleri Bakanlığı’nın çalışanlarının resmi çalışmaları, yazışmaları için şahsi hesabın kullanılmayacağına dair bir politikası bulunmuyor.

Clinton, elektronik postaları için yapılan eleştirileri geçen Salı günü Las Vegas da katıldığı bir toplantıda cevapladı. Clinton, “Benim yaptığım tamamen yasaldır” diye karşılık vermişti.

Mahkemenin kararının ardından Clinton’ın seçim kampanyası sözcüsü Brian Fallon, “Hillary Clinton bakanlığı süresince resmi hesap yerine elektronik postaları için şahsi olanı kullandı. Ve bu bakanlığın tüzüğüne de hükümet politikalarına da aykırı değil” diye eleştirdi.

Clinton, elektronik posta hesabı ile tartışmaların kamuoyuna çıkması üzerine hesabında bulunan resmi yazışmaları özel postalarından ayırarak (toplam 55 bin sayfa) bakanlığa teslim etmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.