Demokrat Parti’de Wikileaks darbesi

Demokrat Parti’de Wikileaks darbesi

Demokrat Parti Kurultayı öncesinde Wikileaks tarafından basına sızdırılan gizli belgeler parti genel başkanının istifasına yol açtı.

Parti Genel Başkanı ve aynı zamanda Temsilciler Meclisi’nde Florida Milletvekili olan Debbie Wasserman Schultz, basına sızan elektronik yazışmalar üzerine Pazar günü istifa edeceğini açıkladı.

Schultz’un istifasına yol açan elektronik yazışmalarda parti yöneticileri 2016 başkanlık yarışında Demokrat Hillary Clinton’ın aynı partiden güçlü rakibi Vermont Senatörü Bernie Sanders’ı eleştiriyor, zaman zaman alaya alıyorlar.

Bu yazışmalarda Clinton’un Sanders karşısında avantaj sağlayabilmesi amacıyla çeşitli stratejiler de tartışılıyor. Bu çerçevede yazışmalarda Sanders’ın dindar biri olmadığı öne çıkarılarak ve hatta gerekirse ateist olup-olmadığı sorusu gündeme getirilerek özellikle Güney eyaletlerindeki dindar çevreler arasında itibarının düşürülmesi de bir öneri olarak gündeme getirilmiş. Temelde bu yazışmalar parti yönetiminin iki aday arasında tarafsız kalmak yerine, Clinton’a yardım etmek üzere bir çabaya giriştiğini gösteriyor.

Bu çerçevede Parti Başkanı Schultz zaman zaman yazışmalarda Sanders’ın Demokrat Parti değerlerini tam olarak anlamadığını, demokratlarla birlikte oy kullansa da çoğunlukla bağımsız bir politikacı olarak hareket ettiğine vurgu yapıyor.

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, yazışmalarda Clinton’ın avukatlarının Sanders kampanyası tarafından gündeme getirilen “parti fonları adaylar arasında eşit dağıtılmıyor” iddialarına yanıt vermede parti yönetimine tavsiyelerde bulunduğu da görülüyor. Siyasi gözlemciler, parti içi yazışmalarda, Clinton’ı destekler tondaki yazışmaların ön seçim yarışında Clinton’un delege sayısı bakımından Sanders’a karşı 300 delegelik bir avantaj sağlamasından sonra yapıldığına dikkat çekiyor.

Wikileaks tarafından açıklanan yaklaşık 20 bin elektronik postanın geneli ise yaklaşık bir buçuk yıllık bir dönemi kapsıyor. Yazışmaların basına sızmasından sonra Demokrat Parti Başkanı Schultz istifasını açıkladı. Floridalı Temsilciler Meclisi Üyesi parti liderlerinin baskısı ve Sanders’ın çağrıları üzerine istifasını açıklarken, görevinden Cuma günü, Kurultay’ın sona ermesinden sonra ayrılacağını açıkladı.

Hillary Clinton’ın seçim kampanyası ise yazışmaların sızmasından sonra, Rusya’yı suçladı. Clinton’ın kampanya yetkililerine göre, Rus hükümeti adına çalışan sanal korsanlar Demokrat Parti’nin elektronik yazışmalarını hedef aldılar.

Bazı politik yorumcular, Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Donald Trump’un politika vaatlerini kendi çıkarları açısından daha uygun bulan Rusya’nın, Demokrat Parti içindeki yazışmaları Wikileaks’e sızdırarak Hillary Clinton’ın adaylığını baltalamaya çalıştılar.

Bernie Sanders ise gelişmeler sonrasında verdiği bir demeçte yazışmaların içeriğinin kendisini şaşırtmadığını, Demokrat Parti yönetiminin kendisi yerine Clinton’ı tercih ettiğini zaten bildiğini söyledi.

Philadelphia’da Pazartesi günü itibariyle başlayan Demokrat Parti Kurultayı öncesinde Hillary Clinton, Virgina Senatörü Tim Kaine’i kendisine başkan yardımcısı adayı seçmişti ve kurultayın ilk gününde hedef Kaine’i ön plana çıkarmaktı. Ancak e-mail skandalı nedeniyle Kaine şimdilik geri planda kalmış görünüyor.

Kurultaya yaklaşık 50 bin kişi katılıyor ve bunlardan 5 bini parti delegesi. Kurultayın ilk gününde Bernie Sanders’ın, Hillary Clinton’a destek veren bir konuşma yapması planlanmıştı. Sanders, ön seçim yarışını kaybettikten sonra, Trump’ın seçimi kazanmaması için elinden geleni yapacağını açıklamıştı.

Yapılan son anketler hala Trump ve Clinton’a destek vermeyen seçmenlerin çoğunlukta olduğunu gösteriyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.