Demokrat Parti tartışması, Clinton ve Sanders’ın salvolarıyla geçti

Demokrat Parti tartışması, Clinton ve Sanders’ın salvolarıyla geçti

Demokrat Parti’nin başkanlık ön seçim yarışı dün yapılan canlı televizyon tartışmasıyla devam etti. Partinin iki güçlü başkan aday adayı Hillary Clinton ile Bernie Sanders arasındaki kıyasıya tartışma, zaman zaman izleyenleri güldürdü.

Önseçimler öncesinde yapılan son tartışma programında eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile partinin Vermont Seantörü Bernie Sanders, silah edinme, sağlık reformu, super PAC ile büyük bankaların politikadaki etkileri üzerinde tartışmanın alevlendiği görüldü. Sanders, rakibi Clinton’ı süper PAC’ler aracılığıyla seçim kampanyasına yüklü miktarda yardım almasından dolayı eleştirdi. Kendisine yapılan bağışların tamamının küçük  miktarlarda ve bireylerin katkıları ile elde ettiklerini savunan Sanders, Amerikan halkı dışında kimseye bir diyet borcu olmadığını ileri sürdü.

Anketlerde önseçimlerin ilk olarak başlayacağı iki eyalet olan Iowa ile New Hampshire da başa baş görünen Clinton ile Sanders’ın dün gece birbirlerine hangi açılardan saldıracakları merak konusuydu.

SANDERS, CLINTON’I EN ÇOK BANKALARLA SIKIŞTIRDI

Rakibini kendi sağlık sorunuyla ilgili kamuoyu nazarında spekülasyon oluşturmaya çalışmakla suçlayan Sanders, “Siz de biliyorsunuz ki sayın Dışişleri Bakanı bu tür muhalefeti sadece Cumhuriyetçiler yapar” diye çıkıştı. Sanders’ın ekibi tartışma programından iki saat öncesinde kamuoyuna Senatör’ün 8 sayfalık sağlık raporunu paylaştı.  

Clinton’ı destekleyen bir super PAC geçtiğimiz hafta Sanders’ın sağlık raporunu kamuoyu ile paylaşmasını istemişti.

Sanders’ın Clinton’a en fazla zorluk yaşattığı konuların başında ise büyük sermaye sahiplerinden aldığı seçim bağışları geldi. Sanders, “İkimizin arasındaki en önemli fark şu ki ben büyük bankalardan para almış biri değilim” diye konuştu. Clinton, 2013 yılında Goldman Sachs’ın daveti üzerine üç konuşma yapmış ve karşılığında ise 675 bin dolar almıştı.

Sanders, büyük sermaye sahipleri ile bankaların politikada artan ağırlığın Washington’un halkı temsil etmekten uzaklaştırdığını belirterek, başkan seçilmesi durumunda bu konuda bir düzenlemeye gitme sözü verdi.

CLINTON, SANDERS’I SİLAH, SAĞLIK REFORMU VE OBAMA ELEŞTİRİLERİ İLE SIKIŞTIRDI

Clinton’ın eleştirileri cevabı ise, “Siz, Başkan Obama’yı da Wall Street’in seçim kampanyasına yaptığı bağış nedeniyle eleştiriyorsunuz” oldu. Clinton daha sonra şöyle devam etti: “Ve biliyorsunuz, Başkan Obama ülkemizin Büyük Buhrandan çıkaran insandır. Senatör Sanders, onu (Başkanı) zayıf ve hayal kırıklılığı olarak eleştiriyor. Ve yine Sanders, 2011 yılında kamuoyuna açıkça Başkan Obama’ya karşı önseçim yarışında olduğunu söylemekten kaçınmıyor. Ben Wall Street’e ve finans sektörüne karşı yapılan Dodd-Frank reformu ile Başkan Obama’yı savunuyorum.” dedi.

Dodd-Frank Reformu ve Tüketiciyi Koruma Yasası, 2010 yılında Başkan Obama’nın büyük çabası ile Wall Street’e karşı yeni düzenlemeler getirmişti. Yasanın hazırlanmasında Senatör Christopher J. Dodd ile Milletvekili Barney Frank’in yoğun çabasından dolayı kanuna Dodd-Frank adı verilmişti.

Hillary Clinton, 74 yaşındaki rakibi Sanders’a silah edinme, sağlık reformu ve Başkan Barack Obama için zamanında sarf ettiği eleştirel sözlerini hatırlatarak köşeye sıkıştırdı.

South Carolina eyaletinin Charleston şehrinde yapılan ve NBC News tarafından canlı yayınlanan tartışma programında Clinton’ın Sanders’ı sıkıştırdığı bir başka konu da sağlık reformu. Clinton, Sanders’ın eleştirdiği sağlık reformuna sonuna kadar destek verdiğini ve başkan olması durumunda bunun daha da geliştirilmesi için çalışacağını söyledi. Clinton, “Ama o (Sanders) bu çabaları beğenmiyor. Hatta bugün yeni bir sağlık reformu ile gelmiş olsaydı yine bize detayları önemli diye itiraz ederdi… Artık daha evrensel bir sağlık reformu için çabalamalıyız. Birçok şey yaptık ve Cumhuriyetçilerin bunları yok etmesini istemiyorum. Sonrasında tekrar bu tartışmaların başına dönmeyi de istemiyorum. Ben Düşük Maliyetli Sağlık Sigortası’nın hayata geçmesine destek verdiğim gibi savunmasını da yapıyorum” dedi.

SİLAH EDİNME TARTIŞMASI DA ÖNEMLİ BAŞLIKLARDANDI

Kişilerin silah edinmesine Demokrat Parti’nin genel yaklaşımı bunun zorlaştırılması. Sanders, 2005 yılında çıkarılan ve silah üreticisi firmalara koruma ve ayrıcalık getiren yasaya destek vermişti. Clinton, Sanders’ın geçmişinde silah üreticilerine karşı desteğini hatırlatması üzerine Senatör, artık aynı yönde düşünmediğini dile getirdi.

Clinton, Sanders’ın kendisini savunmasına karşı, Senatör’ün NRA (Ulusal Tüfek Birliği) lehine bir değil birçok defa oy verdiğini hatırlattı. Bu sözler üzerine Sanders, yüzünü ekşitip yere bakarak “Evet verdim” diye pişmanlık gösterdi.

Demokrat Parti’nin başkan aday adaylığı yarışında fazla iddalı görünmeyen Maryland eski valisi Martin O’Malley ise iklim değişikliğine ve teröre karşı ABD’yi daha güvende kılacağını ileri sürdü.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.