Obama kaçak göçmen çocuklar konusunda geri adım attı

Obama kaçak göçmen çocuklar konusunda geri adım attı

Göçmenlik yasa tasarısının meclisten geçmemesi durumunda yetkisini kullanarak kaçak çocuk göçmenleri sınır dışı etme sürecini hızlandıracağını söyleyerek Kongre’ye rest çeken Başkan Barack Obama geri adım attı. Başkan Obama, Meclis’ten ABD’ye kaçak gelen kimsesiz çocukların sınır dışı edilmesini kolaylaştıracak yasa tasarısı üzerinde çalışmasını istedi.

Obama, geçtiğimiz hafta, çocuk göçmenlerin sınırı ilegal yollardan geçerek ABD’ye girişlerinin insani trajediye dönüştüğünü belirterek geçişleri durdurabilmek için sınır dışı etme sürecinin hızlandırılmasını istemişti. Ancak göçmen ve insan hakları dernekleri geçtiğimiz haftadan bugüne kadar Obama’ya gönderdiği mektuplarla Başkan’dan bu kararını askıya almasını istedi. Beyaz Saray bugün Kongre’ye göndereceği yazı ile kaçak çocuk göçmenler için daha geniş yasal düzenleme isteyerek sınır dışı etme sürecinin hızlandırılmasını talep edecek.

Beyaz Saray yaptığı açıklamada, kaçak çocukların biran önce geldikleri ülkelere gönderilebilmeleri için Kongre liderlerine mektup göndereceklerini açıkladı. Konu üzerinde çalışmanın süreceğini belirten Beyaz Saray, ‘‘Kongre ile soruna ortak çözüm bulabilmek için çalışmalarımız devam edecek.’’ dedi.

Başkan Obama’ya geri adım attıran kararın arkasında Amerikan Göçmen Avukatları Birliği, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği gibi onlarca STK’nın gönderdiği mektupların etkili olduğu ifade ediliyor. STK’lar Obama’dan kaçak göçmen çocukların sınır dışı edilmelerinde yaşanabilecek sıkıntılara dikkat çekerek bu konunun daha detaylı masaya yatırılmasını talep ediyor.

Obama, göçmen reform paketinin bir yıldır Temsilciler Meclisi’nde beklediğini söyleyerek, başkanlık yetkisini kullanarak bazı maddelerini geçen hafta yürürlüğe koyacağını duyurmuştu. Meclis Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner ise, göçmenlik reform paketinin bu yasama yılında görüşülmeyeceğini söylemiş ve Obama’nın kanun hükmünde kararanme ile paketi yürürlüğe koyması durumunda da konuyu yargıya taşıyacağını açıklamıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.