Cumhuriyetçiler’de başkan adayının belirlenmesi kurultaya kaldı

Cumhuriyetçiler’de başkan adayının belirlenmesi kurultaya kaldı

Wisconsin eyaletinde yapılan dünkü önseçimi Cumhuriyetçi Parti’den Teksas Senatörü Ted Cruz kazandı. Cruz’un bu zaferi muhafazakar partide nihayi kararın önseçimlerde değil, GOP’un genel kurultayında verileceğini gösterdi.

Cumhuriyetçi Parti başkan adaylığı yarışında kimin ipi göğüsleyeceği tüm dünyanın gündeminde. Bir tarafta son derece ırkçı, kutuplaştırıcı, küfürlü ve ayrımcı politik düşünceleri ile ünlü işadamı Donald Trump, diğer tarafta ise Trump kadar açıktan olmasa da derinde bir o kadar tehlikeli Ted Cruz.

Cumhuriyetçi Parti’nin merkez yönetimi başından beri bu iki isime de uzak. Partide geriye tek isim kalıyor o da Ohio Valisi John Kasich. Ancak Kasich’in seçmen tabanında desteği arzu edilenin çok gerisinde. Salı günü yapılan önseçim bunu bir kez daha kanıtları. Kasich oyların ancak yüzde 15’ini alabildi ve delege kazanmaya yetecek kadar da oy bulamadı. Cruz, Wisconsin’dan 36, Trump ise 6 delege çıkarabildi.

Peki Cumhuriyetçi Parti Trump ile Cruz’a karşı neler yapabilir?

Wisconsin önseçiminde de olduğu gibi parti yönetimi hem Trump’ı hem de Cruz’u durdurabilmek, nihai kararın kongrede verilebilmesine imkan sağlamak adına Teksas Senatörü’nü istemeye istemeye de olsa destekleyecek.

Cruz, bu oyuna bile bile neden gelecek sorusuna yanıt ise, kendisinin parti yönetimi ile ortak bir noktada buluşabileceğine olan inancı. Bir diğer faktör ise Cruz için, Trump’ın durdurulamaması kendisi için de yarışın erken biteceği anlamına geliyor.

Trump için Wisconsin mağlubiyetinin ağır olduğu gerçek. Daha da kötüsü ise kalan önseçimlerin tümünü açık farkla kazanmadıkça Trump’ın kongre öncesi yeterli delege sayısını elde etmesi artık imkansıza yakın bir olasılık. Wisconsin seçimleri öncesi Trump’ın partinin başkan adaylığı için gereken bin 287 delegeye ulaşması için kalan eyaletlerdeki seçimleri en az yüzde 61 oy ile kazanması gerekiyordu. Wisconsin sonrası ise bu oran yüzde 69’a çıktı. Yani Trump’ın büyük kurultay öncesinde bin 287 delege elde etmesi artık çok zor.

Peki Cruz kazanabilir mi?

Cruz’un da yeterli delege sayısı elde etmesi mümkün değil. Kalan seçimlerin hepsini yüzde 75 ile bile kazansa Cruz, bin 287 delege çıkarması söz konusu değil.

Cumhuriyetçiler de kim başkan adaylığı için yakın?

Görünen o ki halihazırdaki hiçbir başkan aday adayının kurultay öncesinde yeterli delege sayısını elde etmesi mümkün değil.

Kurultay da kimin seçileceği ise ciddi soru işaretleri ile dolu. Kurultay’da başkan aday adaylarının kazandığı delegeler ilk tur oylamada hangi aday için seçilmişse ona oy vermek zorunda. Ancak ikinci tur seçimde delegeler serbest olacak ve istedikleri başkan aday adayına oy verebilecekler.

Cumhuriyetçi Parti’de hesaplar kurultayda çözülebilmesi partinin arzu ettiği bir yol. Bu sayede Cumhuriyetçi Parti yönetimi şuan yarışta olan üç başkan aday adayı dışında başka bir ismi de çıkarabilirler. Bu bağlamda geçen haftalarda halihazırda Temsilciler Meclis Başkanı Paul Rayn’ın ismi kurultayda partinin başkan adaylığı için geçmişti. Ryan önce bu öneriye açık kapı bıraktı ardından ise kabul etmeyeceğini duyurdu.

Cumhuriyetçi Parti’nin hem Trump hem de Cruz’un önünü kesebilmek için bir başka isme bakacağına ihtimal veriliyor. Ancak bu partide bölünmeye neden olabileceği riskini de beraberinde getiriyor. Özellikle Trump’ın Kasım ayındaki genel seçime bağımsız aday olarak katılarak partinin oylarını bölme ihtimalinden korkuluyor.

Trump’ın önü Wisconsin seçimleri ile büyük ihtimalle kesildi ancak partideki suların durulması önlenebilmiş değil. Temmuz ayında kurultaya gidecek olan Cumhuriyetçi Parti’de kartların el değiştirmesi kuvvetli ihtimal.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.