AP: Demokrat Parti’de başkan adayı Clinton

AP: Demokrat Parti’de başkan adayı Clinton

Demokrat Parti içindeki başkan aday adaylığı yarışını eski ABD dışişleri bakanı olan Hillary Clinton kazandı.

Associated Press (AP) haber ajansının son analizine göre Demokrat Parti’nin başkan adaylığı için Senatör Bernie Sanders ile yarışan Clinton’ın kazandığı açıklandı.

CLINTON ŞİMDİDEN TARİHE GEÇTİ

Hillary Clinton, Demokrat Parti’nin başkan adaylığı yarışını kazanması ile şimdiden ABD politikası tarihine geçmeyi başardı. Clinton iki büyük partiden birisinin başkan adaylığını kazanan ilk kadın oldu. Daha önce ABD tarihinde ne Cumhuriyetçilerin ne de Demokratların başkan adaylığını bir kadın kazanmamıştı.

AP, Vermont Senatörü Sanders’a karşı Clinton’ın zafer kazandığını 6 eyalette birden bugün yapılacak olan önseçimler öncesinde duyurdu. Politico adlı siyasi haber sitesi AP’in Clinton zaferini bugün yapılacak önseçimelere saatler kala açıklamasını ‘‘seçmene sürpriz’’ diye yorumladı.

AP’nin zafer açıklamasına Clinton temkinli yaklaştı ve ‘‘bırakın buna seçmen son noktayı koysun’’ şeklinde ifadede bulundu. Bernie Sanders ise beklenildiği gibi Clinton’ın zaferi kazandığı haberini reddetti. Sanders’ın seçim kampanyası sözcüsü Michael Briggs AP haberi için, ‘‘acele verilmiş karar’’ diye eleştirdi.  Briggs, süper delegelerin partinin kurultayından önce bir başkan aday adayı için garanti olmadığını hatırlatarak, ‘‘Bunu ben değil Demokrat Ulusal Komitesi (DNC) söylüyor ve her türlü süper delege hesaplamasının kurultay öncesi resmi olarak bir ifadesi bulunmadığını. Süper delegeler yazın yapılacak kurultayda verecekleri oylar ile kararını açıklayacak’’ dedi.

Sanders’ın yarışı kurultaya kadar sürdürme inadı Demokrat Parti’de ciddi eleştiriler alsa da seçmen nazarında son aylarda popülaritesi giderek artan birisi. Clinton da 2008’de Başkan Barack Obama’ya karşı yarıştığı dönemde iddiasını son eyalet önseçimindeki sonuçlara kadar sürdürmüştü. Obama’nın başkan adaylığını kazanacağı ise 2008’in Nisan ayının son haftasında büyük olasılıkla netleşmişti.

SANDERS BEKLENTİLERİN ÜSTÜNDE BAŞARI ELDE ETTİ

AP’in son açıklamasına kadar Clinton’ın Demokrat Parti’nin başkan adaylığını kazanması yolunda yalnızca 23 delege eksiği vardı. Ancak bu hesaplamanın içinde süper delegeler de dahil. Clinton’a destek vereceği öngörülen süper delege sayısı 571. Clinton’ın sandıktan doğrudan kazandığı delege sayısı ise bin 812. Buna karşın Sanders’a destek açıklayan süper delege sayısı yalnızca 48. Seçmenin oylarından kazandığı delege sayısı ise bin 521.

Amerikan basını, Sanders gibi sosyalist bir politikacının önseçimlerde buraya kadar gelmiş olmasının dahi büyük bir başarı olduğu yönünde değerlendiriyor. Sanders, sosyalist olması bir tarafa Demokrat Parti başkan adaylığı yarışı için bağımsız bir aday adayı olarak katıldı. Sanders, Vermont eyaleti senatörü ancak hiçbir partiye bağlı değil. Birçok siyaset uzmanı da süper delegelerin Clinton tarafından yer almasını Sanders’ın parti içinden birisi olmamasına bağlıyor. 

8 KASIM’DA TRUP – CLİNTON YARIŞACAK

8 Kasım’da ABD başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti adına çok büyük olasılıkla Donald Trump Demokratlar için ise Clinton’ın yarışacağı görünüyor. Clinton – Trump kapışmasında kimin kazanacağına anketleri dahi gözönüne alarak bir tahmin yürütmek için çok erken.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.