ABD Paris İlkim Anlaşması’ndan çekiliyor

ABD Paris İlkim Anlaşması’ndan çekiliyor

Reuters haber ajansı, Başkan Donald Trump’ın, Amerika’yı Paris İklim Anlaşması’ndan çekme kararı aldığını duyurdu. Reuters, haberini konuyu doğrudan bilen kaynaklara dayandırdı.

Daha önce küresel ısınmayı “oyun” olarak niteleyen Trump, G-7 toplantısında da anlaşmaya destek vermemiş, karar vermesi için düşünmesi gerektiğini belirtmişti.Daha sonra da açıklamayı bu hafta yapacağını söylemişti.

Fox News da, adını açıklamadığı kaynaklara dayanarak haberi doğrulattığını duyurdu.

Trump ise konuyla ilgili olarak attığı tweet de, “Paris Anlaşması ile ilgili kararımı birkaç gün içinde açıklayacağım, Amerika’yı tekrar büyük yap” ifadelerini kullandı.

Karar, Amerika’nın Paris İklim Anlaşması’na katılmayan Suriye ve Nikaragua ile aynı kulvarda yer alacağı anlamına geliyor.

Amerika’nın çekilmesi anlaşmanın üzerinde derin etkiler yaratabilir, çünkü anlaşmanın başarısı çevreye en fazla zarar veren ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadeleye olan bağlılıklarına dayanıyor.

Anlaşma ile bu ülkelerin gaz emisyonunu azaltmaları amaçlanıyor. Bilim insanları deniz seviyesinin yükselmesi, kuraklık ve şiddetli fırtınaların daha sık meydana gelmesinden bunu sorumlu tutuyor.

2015’te yaklaşık 200 ülke tarafından Paris’te varılan anlaşmanın amacı, küresel ısınmayı fosil yakıtların yanmasından oluşan karbon emisyonlarınını engelleyerek sınırlandırmak.

Anlaşma uyarınca Amerika 2025’e kadar karbon emisyonlarını yüzde 26-28 azaltmayı taahhüt etmişti.

Axios’un bildirdiğine göre, anlaşmadan çekilmenin ayrıntıları, Çevre Koruma Ajansı EPA Başkanı Scott Pruitt’in de dahil olduğu bir ekip tarafından şekillendiriliyor.

Habere göre Washington’ın izleyebileceği iki seçenek var; ya resmi olarak anlaşmadan geri çekilecek, ki bu 3 yıla kadar sürebiliyor, ya da anlaşmanın temellendirildiği Birleşmiş Milletler sözleşmesini terkedecek, ki bu da daha hızlı bir süreç, ama aynı zamanda daha radikal bir adım olarak görülüyor.

Kararın alınmasında, 22 Cumhuriyetçi senatörün anlaşmadan çıkılması çağrısı yaptıkları mektubun etkisininolduğu belirtiliyor. Bu senatörler arasında Senato Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri Mitch McConnell da var. Paris Anlaşması’nın imzalanmasında ciddi katkısı olan eski Başkan Barack Obama bu ay Avrupa’ya düzenlediği ziyarette anlaşmayı övmüştü.

Amerika, Çin’den sonra dünyanın en fazla karbon dioksit yayan ikinci ülkesi konumunda bulunuyor.

Anlaşmanın destekçileri, Amerika’nın çekilmesinin diğer ülkelerin taaahütlerini yerine getirme kararlılığını zayıflatabileceği hatta daha fazla ülkenin anlaşmadan çekilebileceğinden endişe ediyor. Bilim insanları iklim değişikliğinin en kötü etkilerini engellemek için anlaşmayı “kritik” olarak niteliyor.

Kanada, Avrupa Birliği ve Çin, Amerika çekilse bile anlaşma kapsamındaki taahhütlerini yerine getireceklerini açıkladılar. Hindistan da anlaşmaya bağlılık göstereceğini belirtti.

Trump, seçim kampanyası sırasında Amerikan petrol ve kömür sanayisini güçlendirmek için başkanlığının ilk 100 gününde Paris Anlaşması’nı “iptal edeceğini” belirtmişti.

Trump, başkanlık koltuğuna oturduktan sonra ise yatırımcılardan, uluslararası güçlerden, iş dünyasından hatta kömür sanayisine mensup bazı kuruluşlardan anlaşmada kalmaya devam etmesi yönünde baskı görümüştü.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.