ABD’de önseçim yarışları bugün bir özerk bölge dışında tamamlanıyor

ABD’de önseçim yarışları bugün bir özerk bölge dışında tamamlanıyor

Bugün 8 Kasım başkanlık seçimleri için önseçim yarışının son halkası tamamlanmış olacak.

Cumhuriyetçi Parti, bugün California, New Jersey, Montana, South Dakota ile New Mexico’da önseçime gidiyor. Parti’de başkan adaylığı için yarışan tek isim emlak milyarderi Donald Trump kaldığı için başkan adaylığı için gerekli delege sayısı olan bin 237 rakamına rahat ulaşması bekleniyor.

Halihazırda Trump’ın parti içindeki süper delegeler ile bu rakama ulaştığını açıklayan bir çok basın kurumu ve siyasi uzmanlar var. Trump’ın sandıktaki oylarından kazandığı delege sayısı bin 144.

Trump, yalnızca California’da birinci gelirse (bazı seçmenler hala yarıştan çekilen başkan aday adaylarına oy verebiliyor) bin 237 delege sayısını rahat geçecek. California ülkenin en kalabalık nüfusuna sahip olduğu için en fazla delegesi olan eyalet aynı zamanda. Cumhuriyetçi Parti’nin California’da delege sayısı 172. Sandıktan birinci çıkacak isim de bu delegelerin tümü kazanacak. Yani alınan oya göre delegelerin dağılımı sözkonusu değil.

California dışında bugün sandığa gidecek olan New Jersey’nin delege sayısı 51, Montana 27, South Dakota 29 ve New Mexico 51. Cumhuriyetçi Parti’de bu eyaletlerde de yarışı önde tamamlayan isim tüm delegeleri kazanıyor.

HILLARY BUGÜN ZAFERİNİ İLAN EDEBİLECEK Mİ?

Dün gece geç saatlerde önce Associated Press (AP), ardından ise CNN televizyonları Demokrat Parti içindeki başkan adaylığı yarışını Hillary Clinton’ın kazandığını açıkladı. Her iki kurumda bu açıklamalarına Clinton’ın bugüne kadar kazandığı delege ve süper delege sayısını dahil ederek ulaştı.

Başkan aday adayları aldıkları oy oranınca delege kazanırken, süper delegelerin istediği adayı destekleme özgürlüğü sözkonusu.

Demokrat Parti’de 712 süper delege var. Bunların 571’i Hillary Clinton lehine kurultayda oy kullanacağını açıklarken yalnızca 48’i başkan adaylığı için yarışan Vermont bağımsız Senatörü Bernie Sanders için tercihde bulundu.

Demokrat Parti’nin başkan adaylığını kazanabilmesi için bir aday adayının en az 2 bin 383 delege kazanması gerekiyor. Şuana kadar süper delegeler hariç Clinton bin 812 delege kazanmış durumda. Rakibi Sanders ise bin 521 delegesi garanti şekilde hanelerine yazılmış durumda.

California’da Demokrat Partili delege sayısı 546. Cumhuriyetçiler de olduğu gibi Demokratlarda sandıktan birinci gelen tüm delegeleri kazanamıyor. Sandıkta yarışan her bir aday aldığı oy oranınca delege elde ediyor. California en fazla seçmeni barındırdığı için bu eyaleti kazanmak hem Clinton hem de Sanders için kritik öneme sahip.

Clinton kazanırsa kurultaya tartışmasız başkan adayı olarak, Sanders kazanır ise eğer Clinton kurultaya rakibinin gölgesinde kalarak gidecek. Clinton’ın California’da kaybetmesi durumunda bu 8 Kasım’daki başkanlık seçimleri için dahi kendisine dezavantaj oluşturacak. Zira muhtemel rakibi Trump, sandıktan Sanders çıkmasına karşı Clinton’ın partinin desteği ile aday olabildiğini, demokrat seçmenin dahi istemediği birisi olarak eleştirmesine kesin gözü ile bakılıyor.

Hillary Clinton’ın süper delegeye ihtiyaç duymadan başkan adaylığını kazanabilmesi için bugün 571 delege elde etmesi gerekiyor. Bu rakama ulaşması çok zor. Zira California’da anketlere göre Clinton rakibi Sanders’ın biraz önünde görünüyor. Bu da delege sayısının iki aday arasında neredeyse yarı yarıya paylaşılacağı anlamına geliyor.  

Büyük bir sürpriz yaşanmaz ise Demokrat Parti’nin başkan adayı süper delegelerle birlikte Clinton’ın olduğu artık bir gerçek.

ÖNSEÇİMİ CUMHURİYETÇİLER, BUGÜN DEMOKRATLAR İSE HAFTAYA BİTİRİYOR 

Demokratlar da bugün California dışında New Jersey, Montana, New Mexico, North Dakota ile South Dakota’da önseçime gidiyor. Bu eyaletler içinde yalnızca North Dakota önseçimine partililer katılabilecek. ‘Caucus’ olarak adlandırılan ve yalnızca partiye kayıtlı seçmenin katılabildiği önseçimin yapılacağı North Dakota eyaletinin 23 delegesi bulunuyor. Ancak eyaletin 28’de süper delegesi var ki onlar kurultay günü istedikleri başkan aday adayına oy verebilme yetkisine sahip.

New Jersey 142, New Mexico 43, Montana 27, South Dakota 25 delegeye sahip.

Cumhuriyetçi Parti’de önseçim yarışı bugün son buluyor. Demokratlar da ise son nokta önümüzdeki  hafta Washington D.C’de yapılacak önseçim ile son bulacak. Her iki parti de temmuz ayında yapacağı kurultay ile 8 Kasım’daki başkanlık seçimlerine hangi aday ile gideceğini resmen açılayacak.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.