Rusya’da muhalif sinemacıya destek yok
Rusya Kültür Bakanlığı, 2015 için sinema sektörüne vereceği finansal destek şartlarını açıkladı.
Şartname, Rus tarihinde Kırım ve Ukrayna’daki Rus aile değerlerinin öne çıktığı filmlere öncelik vermeyi hedefliyor. Geçen yıl kabul edilen yasalara göre Rusya’da devlet, vatanseverlik ve ülkedeki geleneksel değerleri yüceltici projelere desteğini arttırıyor.
Bu yasaların uygulamasında, hükümetin siyasal çizgisine aykırı herhangi bir sinema filmi yapımı, seyirciye ulaşma ve yurtdışı festivallere katılımda çeşitli zorluklarla karşı karşıya kala cak. Bu zorluklardan en başta etkilenecek filmlerin başında, Oscar adayı olmuş Leviathan gibi muhalif yapımlar geliyor.
Hükümet karşıtı sinemacılara yaptırım uygulanmasına en açık örnek, geçen yıl yaşandı.
Kasım 2014’de Rusya Kültür Bakanı Vladimir Medinsky, Rusya’nın en büyük uluslararası film festivali Artdocfest’e desteğin, festival yöneticisi Vitaly Manski’nin siyasal görüşleri dolayısıyla sona erdirildiğini açıkladı.
Buna karşılık Rusya, “Vatansever”lere film yapmaları için kesenin ağzını açtı. İlk olarak geçen ay Kırım ve Ukrayna’daki aile değerleri ve vatansever temalı filmler için bir senaryo yarışması açan Rusya Kültür Bakanlığı, senaristlere bu tür konulardan 100 bin ruble (Yaklaşık olarak 1.600 dolar) kazanma şansı sunuyor.
Rusya Kültür Bakanlığı’na bağlı sinemadan sorumlu genel müdür Vyacheslav Telnov, yeni destek şartlarını, film yapımlarına devlet desteğinin, standart prosedürü olarak açıkladı. Telnov, geçen yıl “Büyük Vatansever Savaş” olarak nitelendirdiği İkinci Dünya Savaşı’nda kazanılan zaferin yıldönümü dolayısıyla yapılan filmlere verdikleri desteği örnek olarak verirken, bu yıl da benzer desteğin Kırım ve Ukrayna temalı konular için geçerli olduğunu vurguladı.
Rusya’da sinema yapımlarının devlet desteği alması için gerekli şartlar şunlar: Etkileyici başarı öyküleri, Kırım ve Ukrayna’da bin yıllık Rus devlet egemenliği, Rusya’nın askerî zaferleri, Rus klasiklerinden uyarlamalar, suç ve yolsuzluğu karşı savaşan modern kahramanlar, engellilerle ilgili konular, 1917 Rus devriminin yüzüncü yılı, Ağustos 1991 darbesinin yirmibeşinci yılı, aile değerleri, çok etnik yapılı Rusya.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment