Rushdie ödülünü Suriyeli Darwish ile paylaştı
Geceyarısı Çocukları romanıyla büyük başarı elde eden Salman Rushdie, 2014 PEN Edebiyat Ödülü’nün sahibi oldu. İngiliz yazar, bu ödülü Suriyeli gazeteci,avukat ve aktivist kimlikleriyle tanınan Mazen Darwish’le paylaştığını açıkladı.
Yaklaşık 10 yıldır faaliyet gösteren Suriye merkezli Özgür İfade ve Medya Kuruluşu’nun kurucusu olan Darwish, ülkede 2011’den beri süregelen insan hakları ihlâllerini ortaya çıkararak bunları belgelemiş ve bir yıl sonra tutuklanmıştı. “Terörizm propagandası” yaptığı iddiasıyla cezaevine konan Darwish, Mart ayında hâkim karşısına çıkacak ve suçlu bulunması hâlinde, 15 yıl hapse mahkûm olacak.
Büyük bir yakınlık hissettiği Darwish için, “Dünyanın en tehlikeli ülkelerinden birinde, insan hakları ve değerleri için savaşan bir kişinin, acilen özgürlüğüne kavuşmasını talep ediyorum” diyen ünlü yazar, sözlerini “Umuyorum ki, PEN Ödülü, Darwish’in içine düştüğü buhranı aydınlatacak ve kamuoyunun bu meseleye bir an önce dikkat çekmesine vesile olacaktır” şeklinde sürdürdü.
Bu yıl düzenlenen törende, Uluslararası Cesur Kalem Ödülü’nü Darwish’in adına, Suriyeli araştırmacı ve yazar Zaher Omareen alacak.
Pen Edebiyat Ödülü ve Pinter Uluslararası Cesur Kalem Ödülü, 2009 yılından beri, Nobelli oyun yazarı Harold Pinter anısına düzenlenen bir organizasyon olma özelliği taşıyor. PEN, İngiliz yahut İngiltere’da ikamet eden ve inançlarının ve dünya görüşünün arkasında durarak, çizgisinden sapmayan yazarlara takdim ediliyor.
Pen Edebiyat’ı kazanan yazar, ödülünü Pinter Uluslararası Cesur Kalem Ödülü kazananıyla paylaşıyor.
Salman Rushdie, 1975’te yayımladığı ilk romanı Girumus ile edebiyat dünyasına giriş yapmış, 1981 yılında büyük kitelelere ulaşan ve çok ses getiren romanı Geceyarısı Çocukları ile Man Booker Ödülü’nün sahibi olmuştu.
Kendisi de Müslüman olan Rushdie, 1989’da kaleme aldığı Şeytan Ayetleri adlı eseriyle, Peygamber Efendimiz’e (sav) yergilerde bulunmasından ötürü, İslâm dünyası tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Müslüman ülkelerin hemen hemen hepsi, Şeytan Ayetleri romanının yayımlanmasını yasaklamıştı. Öyle ki, İran lideri Humeyni verdiği fetvada, ünlü yazarın kellesine, üç milyon dolar ödül koymuştu.
Kraliçe Elizabeth tarafından, edebiyata katkılarından ötürü şovalye unvanı verilmiş, 2008’de TIME gazetesi, Rushdie’yi “ Yaşayan en büyük 50 yazar” listesinde, 13’üncü sıraya yerleştirmişti.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment