Philip Levine hayata veda etti
ABD’de, doğup büyüdüğü Detroit’deki işçi sınıfı hakkında yazdığı şiirleriyle tanınan Pulitzer ödüllü Philip Levine 87 yaşında hayatını kaybetti.
Levine, otuz yıldır Fresno’daki Kaliforniya Eyalet Üniversitesi İngilizce bölümünün onursal profesörüydü. Rusya’dan göçen yoksul bir Yahudi ailenin çocuğu olan Levine, henüz beş yaşında babasını kaybetti. Çocukluğu Detroit’in makine gürültülü endüstri bölgesinde geçen Levine, daha 14 yaşındayken otomobil yedek parçası üreten bir atölyede çalışmaya başladı.
Çocukluğunda Hitler yanlısı vaiz Coughlin’in radyodaki Yahudi karşıtı konuşmalarıyla büyümek zorunda kalan Levine, Detroit’de liseyi bitirdikten sonra Wayne’deki yüksek okulda eğitimine devam ederken, annesinin cesaretlendirmesiyle ilk şiirlerini yazmaya başladı.
Daha sonra annesine ithaf ettiği The Mercy adlı şiir kitabında bu ilk şiirlerini yayınlayan Levine, 1950’de “aptalca işler” olarak nitelendirdiği Chevrolet ve Cadillac fabrikalarında çalışmaya başladı.
1953’de kayıt olmadan devam ettiği Iowa Üniversitesi’nde Robert Lowell ve John Berryman adlı şairlerle birlikte çalışan Levine, daha sonra onları “büyük usta” olarak nitelendirdi. 1954’de John Keats’in Ode to Indolence adlı eseri üzerine bir de “dışarıdan” master yapan Levine, sinema oyuncusu Frances J. Artley ile evlendi.
1957’de Iowa Üniversitesi’ni, teknik yazım ve Güzel Sanatlar alanındaki başarısıyla bitiren şair, aynı yıl Stanford Üniversitesi’nin “Jones Fellowship in Poetry” ödülünü aldı. 1958’de Fresno’daki Kaliforniya Eyalet Üniversitesi İngilizce bölümünde öğretim üyeliğine başladı ve 1992’deki emekliliğine kadar burada çalıştı.
Princeton, Columbia, Berkeley gibi başka üniversitelerde de misafir olarak ders verdi.
Levine’in şiirleri, bütünüyle, 20’inci yüzyıl Detroit’inin ailevî, sosyal ve ekonomik dünyası ile ilgilidir. Levine eserlerinde, Amerikan işçi sınıfından portreler çizer. Hem gerçek hayatında hem de eserlerinde kurguladığı karakterlerde, Yahudi göçmenliğini devamlı olarak sınama halindedir.
O yıllarda pek moda olan “Amerikan idealleri” üzerine şüpheciliğini sık sık dile getirir. 1963’de yazdığı On the Edge ve 1968’de yazdığı Not This Pig adlı ilk iki kitabında şiirin, bu gibi kendi yaptığı bazı ölümcül tuzakların aniden farkına varması üzerinde durur. Şiirlerindeki ahenk, mısra sonları ile sözdizimi arasındaki gerilimde gizlidir.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment