New York’ta Nuri Bilge Ceylan rüzgarı
Kış Uykusu filmiyle Cannes Film Festivali’nden Altın Palmiye ile dönmeyi başaran ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan, ilk kez New York Modern Sanatlar Müzesi’nde/ MoMA izleyecilerle bir araya geldi.
Yönetmen Nuri Bilge Ceylan Toplu Film Gösterim“i etkinliğinde, 2015 Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ına ülkemiz adına aday gösterilen filmi Kış Uykusu’na sinemaseverler büyük ilgi gösterdi.
Müzenin Film Küratörlerinden Jytte Jensen, yaptığı tanıtım konuşmasında, Ceylan’nın filmlerinin dünyanın en prestijli film festivallerinden önemli ödüller aldığının belirtirken, Jensen’ın ardından söz alan ünlü yönetmen,“Kış Uykusunun senaryosunu eşimle birlikte kaleme aldık ve bu süreçte sık sık fikir çatışmaları yaşadık. Senaryomuzun çıkış noktasını, Rus yazar Anton Çehov’un kısa öyküleri oluşturdu diyen Ceylan ayrıca, “Sonuçta kendi sosyal çevremizde çok iyi tanıdığımız insanların hikâyesini anlattık” açıklamasında bulundu. Filmin uzun olduğunu kabul eden Ceylan, salondaki izleyenlere, “Umarım bu gece uykunuz yoktur” deyince salonda gülüşmelere neden oldu ve ünlü yönetmen uzun süre alkışlandı.
Kış Uykusu’nun ilk gösterimini yaptığı MoMA’nın ardından 19 Aralık’ta ABD’de vizyona gireceğinin müjdesini veren Ceylan, Amerikalı seyircilerin ticari filmlere daha yakınlık göstermesine istinaden, “Tüm dünyada durum aynı. Yani Hollywood burada diye Amerikan seyircisi dünya seyircisinden o kadar da farklı değil. Özellikle New York’ta, ki entellektüel seyirci, farklı sinemalara ilgi duyan seyirci genellikle başkentlerde olur. Nasıl İstanbul’da bu tip filmler ilgi görüyorsa burada da, New York’ta ilgi görüyor. Amerika’nın da farklı bir sinemaya ilgi duyan kesimi var, burada da yine sanat filmi diyebileceğimiz filmler üreten sinemacılar var, hep var oldu. Bu tip bir ayırım bir bakıma eşyanın tabiatı” dedi.
Ceylan, ayrıca Kış Uykusu filminin süresini kısaltıp kısaltmadığıyla ilgili bir soru üzerine filmi kısaltmadığını vurguladı ve şunları kaydetti; “Hiçbir kısıtlama hissetmeden ben direk montajı yaptım ve böyle çıktı, muhakkak ki kaba montaj daha uzundu, ama her zaman öyledir. Yani filmi başka bir sebeple kısaltmış değilim. Filmi toparlarsınız daha uzun çıkar, sonra ince montaja girersiniz, film biraz daha kısalır. Film montaj bittiğinde hep bu süreydi (196 dakika) ve onu hiçbir sebeple kısaltmadım, çünkü böyle bir film yaptığınız zaman- bu uzunlukta- bir baskı oluyor tabii üzerinizde, filmin kısaltılmasını isteyenler oluyor. Film endüstrisi onu bekliyor sizden, istiyorlar açıkça da. Ama kısaltmadım hiçbir şekilde, çünkü en özenle korumaya çalıştığım şey özgürlüğüm oldu genellikle sinema hayatında. Ve bugüne kadar da hiçbir zaman tek bir kare bile kendi isteğim dışında yapmış değilim.”
Ceylan, 2015 Yabancı Dilde En İyi Film Oscar adaylığı içinse, “İrademin dışındaki bir şey için fazla fikir yürütecek değilim, başkasının iradesine bağlı bir şey bu muhakkak. Ama Altın Palmiye’nin tabii ki böyle bir durumda biraz katkısı olacaktır, öte yandan filmin fazla uzun oluşu da Oscar için bir dezavantaj, göreceğiz” dedi.
MoMA’da, 29 Ekim-5 Kasım tarihleri arasında Nuri Bilge Ceylan Toplu Gösterimi kapsamında Kış Uykusunun yanı sıra yönetmenin diğer filmleri Bir Zamanlar Anadolu’da, İklimler, Üç Maymun, Uzak, Kasaba, Koza, Mayıs Sıkıntısı da gösterilecek.
Nuri Bilge Ceylan’ın ayrıca ABD’deki ilk fotoğraf sergisi olan, The World of My Father- Babam İçin, New York’un Chelsea semtindeki Tina Kim Galerisinde açıldı. Sergide yönetmenin iki yıl önce kaybettiği ve filmlerinde önemli roller alan babası Mehmet Emin Ceylan’ı çektiği yedi fotoğraf yer aldı.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment