Metropolitan Müzesi’nin Mardinli küratörü

Metropolitan Müzesi’nin Mardinli küratörü

Aslen Mardinli olan Deniz Beyazıt bugün dünyanın en önemli sanat müzelerinden biri olan New York Metropolitan Müzesi’nde çalışan ilk ve tek Türk küratör. Yaklaşık 3 yıldır müzede görev yapan Beyazıt, kendisine sunulmuş bir lütuf olarak değerlendirdiği müzeyi, “Sanat tarihiyle ilgilenen herhangi biri için dünyada çalışılabilecek en güzel yer” diye nitelendiriyor.

Deniz Beyazıt’ın Mardin’den New York’a uzanan ilginç bir yaşam öyküsü var. İlk ve orta öğrenimini İsviçre’de tamamlayan Beyazıt, üniversite eğitimini Paris’te, Sorbonne Üniversitesi’nin Sanat Tarihi ve Arkeoloji bölümünde alır. Ardından aynı bölümde doktora eğitimine başlar. Bu süreçte  Zürih’te bazı üniversite ve müzelerde çalışmaya devam eder. Daha sonra İstanbul Fransız Araştırma Merkezi’nde görev almak için Türkiye’ye gider ve araştırmalarını Mardin üzerine yoğunlaştırır. Ortaçağ’dan kalma saray ve köşkler üzerinde çalışmalar yapar. Bir süre Türkiye’de bulunduktan sonra araştırmalarına Oxford Üniversitesi’nde devam eder. Bu sırada New York’taki Metropolitan Müzesi’ne iş başvurusunda bulunur. Kısa süre sonra müzeden gelen olumlu cevap, onu en büyük hayali olan Metropolitan Müzesi’ne taşır.

Metropolitan Müzesi’nde çalışmayı kendisine sunulmuş büyük bir lütuf olarak gören Deniz Beyazıt, kariyerindeki en büyük adımı New York’a gelmekle attığını söylüyor. İslam dünyasının her köşesinden eserlerin sergilendiği bir  departmanda çalıştığını hatırlatan Beyazıt, “Arabistan, Türkiye, İran, Orta Asya ve Güney Asya bölgelerindeki İslam sanatını anlatan yaklaşık bin 200 eserimiz var. Her eserin kendi tarihi ve geçmişi var. Hepsine ayrı hayranlık duyuyorum. Çünkü eserler kendi dönemlerini anlatıyor bize. Bu ortamda çalışan ilk ve tek Türk küratör olmak beni ayrıca mutlu ediyor.” diye aktatıyor düşüncelerini.

Sergilenen eserlerin altı ayda bir değiştirildiğini belirten Beyazıt, “Müzede eserlerin muhafaza edilmesi için çok uygun şartlar hazırlanıyor. Hava, nem, sıcaklık ve ışık gibi etkenlerin eserler üzerinde ciddi etkisi var.Müzemiz bunları çok dikkatli hesaplayarak eserleri koruyor. Dünyanın en profesyonel müzesinin burası olduğunu söyleyebilirim.”455 Iran and Central Asia

‘İSLAM DÜNYASI SANAT GALERİSİ’Nİ GÜNDE  2 BİN 500’DEN FAZLA KİŞİ ZİYARET EDİYOR

İslam coğrafyasına ait sanat eserlerinin sergilendiği 15 farklı galeriyi her gün 2 bin 500 den fazla insan ziyaret ediyor. Müze yetkililerinden alınan bilgiye göre 15 ay önce açılan İslam Sanatları galerisini şu ana kadar 1 milyondan fazla kişi ziyaret etti. New York Metropolitan Müzesi’nin yıllık ziyaretçi sayısı ise 5 buçuk milyondan fazla. İslam Sanatları galerisinin kısa bir süre içinde bu kadar ziyaretçi görmesi büyük bir başarı olarak değerlendiriliyor.

Galeride Osmanlı dönemine ait 16. ve 17. yüzyıldan kalma eserler büyük ilgi topluyor.

Write a comment

1 Comment

  1. Emreyunus,2 Sanatçı 1 İmza February 27, 17:23

    Sn.Deniz Beyazıt’ı Tebrik Ediyoruz…

Only registered users can comment.