Mardin UNESCO’ya hazır
Dünya Kültür Mirası’na aday olmak için 27 yıldır mücadele veren Mardin, önümüzdeki günlerde Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı’na (UNESCO) yeniden başvurmak için hazırlıklara başladı.
Mardin’de bulunan önemli tarihi eserler olmak üzere cami, medrese, külliye, kilise ve tarihi evler tek tek restorasyondan geçirildi. Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında daha önce belirlenen yaklaşık 560 beton binadan şu ana kadar 150 bina yıkıldı. Tarihi sokaklar onarılıyor. Şehrin altyapısı tamamlandı.
Şehrin girişinde bulunan iş yerleri tek tip hale getiriliyor. Binlerce yıllık tarihi geçmişi ile 30 medeniyete ev sahipliği yapan Mardin Kalesi restorasyon ihalesi yapıldı. UNESCO’nun belirlediği kriterleri yerine getirmek için Mardin Valiliği ve Mardin Belediyesi tarihi şehirde çalışmalarını aralıksız devam ettiriyor.
“UNESCO HEYETİ İLE SÜREKLİ GÖRÜŞÜYORUZ”
Mardin’in, dünya mimarisinin önemli şehirlerinden biri olduğunu belirten Vali Dr. Ahmet Cengiz, Mardin’in tarihi dokusunun korunması ve dünya kültür mirası olması için önümüzdeki günlerde eksikleri tamamlayarak, yeniden UNESCO’ya müracaat edeceklerini belirtti. UNESCO’ya müracaat için Mardin’e verilen sürenin 2014 yılı olduğunu belirten Vali Cengiz, “Biz eksiklerimizi tamamlayıp mart ayında veya bize önerilen tarihte dosyamızı sunacağız. İnşallah Mardinimizi de UNESCO listesinde görmek istiyoruz. Mardin’de ülkemizin en büyük tarihi dönüşüm projesi ve en büyük kentsel dönüşüm projesi uygulanmaktadır. Tarihi dönüşümün çok bileşeni var. UNESCO heyeti ile sürekli görüşüyoruz. Mardin, bu projesini hem de UNESCO kültürel miras adaylığını görüşüyoruz.” dedi.
“UNESCO DOSYASI İÇİN UZMAN EKİPLER ÇALIŞTIRIYORUZ”
UNESCO dosyası için uzman ekipler çalıştırdıklarını ifade eden Vali Cengiz, şöyle konuştu: “Bu tarihi dönüşüm projesi ve kentsel dönüşüm projesi çok yakından ilgili uluslararası uzmanlar çalıştırıyoruz. Portekizli bir profesör geldi. Çalışmalarımız devam ediyor. Tabi, mesela tarihi dokuya uymayan yapıların yıkılması. Bunun bir parçasıydı. Altyapı çalışması, ondan sonra cephe iyileştirilmesi bunların hepsi UNESCO? Adaylığının parametreleridir. Bunu yaparken de öncelikle turizmin gelişmesini sağlamaktır. Turizm sektöründe hizmet veren mevcut işletmelerin canlanması ve yeni işletmelerin oluşturulması gerekmektedir. Bu bağlamda, dışarıdan işletmelerin ve işletmecilerin Mardin’de faaliyete başlaması lokomotif etkisi gösterecektir. “şeklinde konuştu.
Bütün bunları bir an önce tamamlayıp, 2014 yılında ise UNESCO dünya kültür mirası adaylığına başvurarak, bu listeye kalıcı bir şekilde girmek için çalışmaları hızlandırdıklarını kaydeden Vali Cengiz, şunları dile getirdi: “Öncelikle kentin turizmini canlandırmak için rehabilitasyon projelerine ağırlık verdiklerini anlatan Cengiz, şunları dile getirdi: “Mardin, doğal ve tarihi değerleri açısından turizm potansiyeli yüksek bir şehir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kentsel sit alanı olarak belirlenen Mardin’in turizm altyapısı, pazarlama ve tanıtım faaliyetlerinin geliştirilmesini amaçladık. Proje kapsamında mevcut koruma planlarına uygun olarak Mardin kentsel Sit alanındaki ana ulaşım yolu olan 1. Cadde ve eski canlılığını büyük ölçüde yitirmiş olan zanaat sokaklarının rehabilitasyonla daha cazip bir hale getirilmesi ve gelen turist sayısının artırılarak, konaklama sorunlarının minimum düzeye indirilmesi çerçevesinde önemli çalışmalara imza attık. İTÜ ile işbirliği içinde birinci caddedeki karmaşıklığın giderilmesi ve tarihi çarşının olabildiğince düzene sokulması amacıyla ilgili kurumlarımızla koordinasyon içinde üzerimize düşen gayreti gösterdik. Tarihi Dönüşüm Projesi’nin bitirilmesi ile birlikte Avrupa Kültür Başkenti olan Mardin’in 5 milyar doları bulan turizm gelirini hedefliyoruz. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan kültür, sanat ve turizm şehri Mardin’i yıllık ziyaret eden 5 milyon turisti ağırlayan bir şehir konumuna sokmak istiyoruz. Mevcut 4 bin 751 yatak kapasitesi olan Mardin’in tarihi ve mimari konaklarını butik otele dönüştürmek sureti ile 50 butik otel ve 50 bin yatak kapasitesine çıkarmak hedeflerimizin arasındadır. Mardin’de turizm sadece dört ayla sınırlı olmamalıdır. Öncelikli hedefimiz, turizmi 12 aya yaymaktır.” diye konuştu.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment