Klimt’in Beethoven Frieze resmi AİHM’e gidiyor
Ünlü ressam Gustave Klimt’in 1902 tarihli 34 metre uzunluğundaki Beethoven Frieze adlı tablosu güncel bir tartışma konusu oldu.
Resim Yahudi Lederer ailesi koleksiyonunda iken Nazilerin Avusturya’yı 1938’de işgal etmesinden sonra yağmalanmaması için aile tarafından İsviçre’ye kaçırıldı. Ancak aile, savaştan sonra sahip olduğu eserleri, eski kanunların geçerli olması yüzünden tekrar Avusturya’ya geri getiremedi. Lederer aileesi, bu yüzden 1970’lerde tabloyu Avusturya’ya satmak zorunda kaldı.
Tablo, Viyana’daki Ayrılık Binası’nda sergilen- meye başlandı. Ancak 2009’da Nazi geçmişi olan eserlerle ilgili yasa değişikliklerinden sonra aile tabloyu geri almak istedi ama Avusturya hükumeti buna yanaşmadı. Aile, son çare olarak AİHM’ne başvurmaya karar verdi.
Klimt’in ünlü Alman besteci Beethoven’ın dokuzuncu senfonisine atfen yaptığı tablo, geçtiğimiz Cuma günü eksperler tarafından incelendi ve yasal olarak Avusturya hükumetine satıldığı için iade edilemeyeceği hükmüne varıldı. Ancak Avusturya hükumeti, 1999’da Klimt’in çağdaşı Egon Schiele’nin Nazilerce gasp edilen birkaç tablosunu aileye iade etmişti.
2009’daki yasal değişiklikler, çalınması veya el konulması korkusuyla satılarak elden çıkarılan eserlerin de iadesini öngördüğünden, ailede Klimt tablosunun iade edilmesi beklentisi yüksekti. Ailenin avukatları, konuyu Strasbourg’daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi veya ABD’deki bir mahkemeye taşımayı düşündüklerini açıkladı.
İsviçreli hukukçu Marc Weber ise Avusturya’nın, iade yasalarının, eserlerin eski sahipleri için şeffaflık içermediğini vurguladı.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment