Japonlar’dan ‘Benim Türkiyem’ yarışmasına rekor ilgi
Japonya’da 1997’den beri faaliyet gösteren Türk Kültür Merkezi’nin bu yıl 7.’sini düzenlediği ‘Benim Türkiyem’ yarışmasına rekor ilgi oldu. 199 yarışmacı toplam 456 eserle yarışmaya katıldı. Fotoğraf, resim, yemek, performans ve Türkçe sunum alanlarında yapılan yarışmada dereceye girenlerin ödülleri, Türkiye’nin Tokyo Büyükelçiliği’nde yapılan bir törenle takdim edildi.
Japonya’nın başkenti Tokyo’da faaliyet gösteren Türk Kültür Merkezi’nin düzenlediği “Benim Türkiyem” yarışmasının yedincisi yapıldı. 2010’da düzenlenen yarışmaya 102 kişi, 155 eserle katılırken, bu sene gerçekleştirilen yarışmaya ilgi büyük oldu. Japonya genelinde yapılan yarışmaya bu sene 199 yarışmacı toplam 456 eserle iştirak etti. 1 Nisan 2011 ile 31 Ekim 2012 tarihleri arasında eserlerin kültür merkezine teslim edilmesinin ardından yetkin isimlerden oluşan jüri heyetleri, ödül sahibi isimleri belirledi. Bu sürecin sona ermesinin ardından ödül töreni bugün Türkiye’nin Tokyo Büyükelçiliği’nde gerçekleşti.
İLK DEFA BİR JAPON ŞİRKET SPONSOR OLDU
Tokyo Büyükelçisi Serdar Kılıç’ın Türkiye’de olması nedeniyle yerine konuşma yapan Büyükelçilik Müsteşarı Can Aygün, yarışmaya ilginin her geçen yıl arttığına dikkat çekti. Aygün, “Bu sene katılımcı eser sayısı ikiye katlanarak 400’ün üzerine çıktı. Bunun aynı zamanda Japonya’da Türkiye’ye olan ilginin ve Türk-Japon ilişkilerindeki gelişmenin de bir göstergesi olduğuna inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
Baharu Eğitim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Arslan da yarışmacının amacının “Japonya’da Türkiye’yi tanıtmak ve iki ülke arasındaki dostluğa, kültürlerin kaynaşmasına katkı sağlamak” olduğuna dikkat çekti. Arslan, ödül törenine ev sahipliği yapan Tokyo Büyükelçiliği’ne, yarışmaya sponsor olan kuruluşlara ve jüride bulunan isimlere ayrıca teşekkür etti. Yarışmaya Türk Havayolları, Toruko Euro Tur ve Marre’nin yanı sıra ilk defa bir Japon şirketi de sponsor oldu. Türkiye’de 2 yıl önce ofis açan Japon gıda devi Ajinomoto, sponsor olarak yarışmaya destek verdi. Ödül törenine katılan Ajinomoto Yemek ve Sağlık Geliştirme Bölümü Grup Başkanı Kido Yasue, 2011’de Türkiye piyasasına girdiklerini hatırlatarak Türklerin damak tadına uygun lezzetler üretme çabasında olduklarına dikkat çekti. Türk Kültür Merkezi Müdürü Abdullah Sakallı da yarışmanın amacının Türkiye’yi tanıtmak ve iki ülke arasındaki dostluğa katkı sağlamak olduğunu vurguladı.
ÇİN KEMANIYLA MEHTER MARŞI ÇALDI
Konuşmaların ardından ödül töreni düzenlendi. Törende dereceye girenlerin isimleri tek tek okunarak hediyeleri takdim edildi. Hediye törenin ardından şarkı ve performans alanında dereceye girenler hünerlerini bir kez de katılımcılar önünde gösterdi. Şarkı yarışmasında birinci olan Tokuyoşi Furuhaşi, 2 şarkı ile dinleyenleri mest etti. Ardından sahneye çıkan Nakamura Keiko da misket havası çalarak izleyicilerin hoş vakit geçirmesini sağladı. Performans gösterisinin ilginç bir ismi ise Çin kemanıyla mehter marşı çalan Maruono Tomoko oldu. Tomoko, kemanla “Türk Milleti” isimli mehter marşını çaldı. Cihan’a “Niko” isimli keman hakkında bilgi veren Tomoko, ses çıkarmanın zor olmadığını ancak notaların yerinin belli olmadığını söyledi. Tomoko, “Basit şarkılar kısa zamanda çalınabilir ama notaların yerlerini belirlemek biraz zaman alıyor.” dedi. Mehter marşını YouTube’da dinledikten sonra Çin kemanıyla çalmaya karar verdiğini belirten Maruono Tomoko, “Marşı çalabilmek için 1 ay uğraştım.” ifadelerini kullandı. Gösterinin ilginç bir diğer ismi de Okomoto Saturo oldu. Çıplak ayakla izleyenlerin karşısına çıkan Saturo, saz ile romantik bir Japon şarkısı seslendirdi. Saturo, üç sene önce Türkiye’ye gittiğini ve döndükten bu yana saz dersi aldığını belirtti.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment