İspanya’da müzeler arasında savaş çıktı
İspanya’daki yeni Kraliyet Koleksiyonları Müzesi, Prado Müzesi’ndeki dört tabloyu almak için baskı yapınca müzeler arası iş savaşa neden oldu. Tabloların sergilendiği Prado Müzesi, “Cehennem donana kadar olmaz” dedi.
İspanya’da yeni kurulan Kraliyet Koleksiyonları Müzesi, başkent Madrid’deki ünlü Prado Müzesi ve kraliyet mülklerinden, olağanüstü şartlarda çıkarılarak müzeye teslim edilmiş dört tabloyu isteyince, kıyamet koptu.
Prado Müzesi Müdürü José Pedro Pérez-Llorca, Kraliyet Müzesi’nin talebi için “Bu tabloları bizden almak istiyorlarsa cehennem donana kadar beklemek zorundalar” dedi.
Kraliyet Müzesi’nin istediği dört tablo, İspanya İç Savaşı sırasında, yetkililer tarafından korunması için Prado Müzesi’nde saklanmış. Dört tablo arasında, 15’inci yüzyıla tarihlenen Hieronymus Bosch’un Garden of Earthly Delights ile Rogier van der Weyden’in Hz. İsa tabloları var.
Saraylardan yatlara, kraliyet binalarından sanat eserlerine kadar kraliyete ait bütün kültürel mirası yöneten Patrimonio Nacional adlı kuruluş, eskiden sanat kurumlarına ödünç verilen ne kadar eser varsa yeni kurulan müzeye iade edilmesini istemişti. Söz konusu kültürel miras kuruluşunu yöneten José Rodríguez-Spiteri, diğer müzelere bu şekilde ödünç verilen bin kadar eser olduğunu söyledi. Bunların arasında, İspanyol ressamlarından Rönesans döneminin ünlüleri El Greco ve Velázquez ile 19’uncu yüzyılın ünlü ressamı Goya da bulunuyor.
Müzelerden eserlerin geri istenmesinin arkasında, Patrimonio Nacional’in ve Kraliyet Koleksiyonları Müzesi’nin finansal desteğe olan ihtiyacı ve kuruluş maliyetlerinin yüksekliği bulunuyor.
Ekonomik kriz içinde bulunan İspanya’da kültürel yatırımlardan yapılan kesintilerden bu kuruluş da nasibini alıyor. Ayrıca Kraliyet Koleksiyonları Müzesi’nin kuruluş giderleri 158 milyon euro’yu buluyor. Kraliyet eserleri yönetimi, haliyle bu maliyeti, elinde ve diğer müzelerin envanterinde gözüken 150 bin eseri müze ziyaretçilerine açarak gidermeye çalışıyor.
Katalonya Ulusal Müzesi müdürü Pepe Serra ise biraz farklı bir bakış açısıyla, “Aslında iyi bir proje ama bu yeni müzenin kuruluşuyla gündeme gelen, eserlerin böyle değişik yerlere parçalara ayırılır gibi dağıtılmış olması İspanya’nın, en önemli sorunu mudur” diye konuştu.
Bu olay, İspanya’da ilk “müze savaşı” değil. 2010’da da Prado Müzesi, Picasso’nun ünlü Guernica tablosunu yakınında kurulu bulunan Madrid Reina Sofía Müzesi’nden istemiş ancak başarısız olmuştu.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment