Galeriden ‘sahte’ tablo deneyi
İngiltere’nin en eski özel amaçlı sanat galerilerinden Dulwich Resim Galerisi’nin, 10 Şubat’ta gerçekleştireceği deney, sanat piyasasındaki bir başka gerçeği açığa çıkardı.
1811’de Güney Londra banliyölerinde kurulan galeri, klasikleşmiş ünlü tabloların sahtelerini Çin’de yaptırdı. Galeri, bunları kasten orijinalleriyle yer değiştirecek ve ziyaretçilerinden, sahte tabloyu bulmalarını isteyecek.
Galeri, üç ayda bir, sergilediği 270 resim arasına bir sahte tablo koyacak ve ziyaretçiler bu sahte eseri bulmaya çalışacak. Şubat ayında başlayan deneyde ilk sahte tablo, Nisan ayında açıklanacak. Deney sonucunda, orijinal eserlerin sahteleri karşısındaki önemi ile izleyicilerin bu duruma bakışı ve verdikleri tepkiler değerlendirilip ölçülmeye çalışılacak.
Söz konusu deney, sanat piyasasındaki “sahte eser” çılgınlığının boyutlarını da ister istemez göz önüne seriyor. Zira galerinin yüzlercesine topu topu 120 dolar ödediği Çin’deki stüdyonun bulunduğu yer, dünyanın en ünlü sahte tablo üretim tesisi olarak çalışıyor.
Güney Çin’de, Shenzen eyaletinde yer alan Dafen Köyü, dünya sanat piyasası için yılda ürettiği beş milyon sahte tablo ile dünyanın en büyük “sanat atölyesi” haline gelmiş durumda.
1990’ların başında kurulan ilk sahte tablo ve reprodüksiyon atölyesi, Van Gogh, Dali, da Vinci, Rembrandt ve Warhol eserlerinin kopyalarını yapmaya başladı. Dünyaya son derece düşük fiyatlarla satılan bu sahte tabloların kısa zamanda talep yaratması sonucu bugün köyde binlerce sahte tablo üreten sanatçının barınmasını sağladı.
Uluslararası telif yasalarından dolayı, ölümlerinin üzerinden 70 yıldan fazla zaman geçmiş sanatçıların tablolarının sahtelerini yapma kuralı var ama bu durum, 1987’de ölen Warhol ve 1989’da ölen Dali’nin eserlerinin hangi kurala göre kopyalanabildiğini açıklamıyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment