Frances Kazan, son kitabı Dervish ile tekrar edebiyat severlerin karşına çıkmaya hazır
Gerçek bir Türk edebiyatı ve özellikle Halide Edip hayranı olan Frances Kazan, yeni kitabı Dervish ile okurlarını kucaklamaya hazırlanıyor.
1919-1920 yılları İstanbul’unda geçen roman, dervişleri resmeden Amerikalı bir savaş dulu kadın ressam olan başkahramanının gözünden, o yıllarda, Türk insanının verdiği hayatta kalma ve özgürlük mücadelesini, Batı’nın pek bilmediği, İslam’ın hoşgörülü yüzünü ve o yılların İstanbul’unu anlatıyor.
Birinci Dünya Savaşı yıllarının kendisini çok etkilediğini, çünkü o yılların, dünya tarihi açısından büyük önem taşıdığını söyleyen Kazan, “o dönemde Anadolu topraklarında çok önemli bir hayatta kalış mücadelesi verildi ama Batı bunu bilmiyor. Beni her zaman hayrete ve hayranlığa düşüren bu muhteşem mücadelenin öyküsü, Batı’ya anlatılmalı diye düşündüğümden bu kitabı kaleme aldım” diyor.
Osmanlı İmparatorluğu’nun son günlerini, aksiyon dolu bir romantizm ile anlatan Kazan’ın romanı, Batı’ya “öteki” taraftan Osmanlı’nın dünyasını görmek ve yaşamak için perdeyi aralıyor. Hikayede hainler, kahramanlar ve unutulmaz karakterler içiçe.
Batı ile Doğu arasında geçen yüzyılda var olan kültürel ve politik karşıtlıkların inceden inceye irdelendiği romanda, Halide Edip bir yan karakter olarak karşımıza çıkıyor. Kazan, “Edip’in Sultan Ahmet meydanında büyük kitleleri harekete geçiren özgürlük ve demokrasi konuşmalarının benzerini bugün Orta Doğu’da Arap baharı ile görüyoruz. Bu sebeple, bu kitap için zamanlamanın çok iyi olduğunu düşünüyorum”diyor. ABD’de Türkiye hakkında kitap basmanın zor olduğunu, daha 10 yıl öncesine kadar Türkiye’nin egzotik bir yer olarak algılandığını belirten Kazan, ancak ekonomik olarak güçlenmesi ile Türkiye’nin artık hak ettiği öneme ulaştığını, Batı’nın Türkiye’ye ilgisinin arttığını söylüyor.
2003 yılında vefaat eden Hollywood’un ünlü yönetmenlerinden Elia Kazan’ın eşi olan Frances Kazan, 1989’da ilk kez Türkiye’ye gitti. Eşinin doğum yeri olan İstanbul ve ailesinin memleketi olan Kayseri’de bulundu. Türkiye’de geçirdiği süre içinde kendi deyimiyle Anadolu’ya ve Anadolu insanına aşık oldu ve bu yolculuk dönüşü Türk Edebiyatı üzerine yüksek lisans yapma kararı aldı.
New York Üniversitesi’nde master yaptığı dönemde Halide Edip Adıvar’ın kitapları ile tanışan ve çok etkilenen Kazan, 2002’de Halide’s Gift adlı tarihi romanını yazdı. Edip’in “Ordeal” adlı otobiyografisinde anlattığı hayatından esintilerle kaleme aldığı “Halide’s Gift” yedi dilde basıldı.
Kazan, “Halide’nin Türkiye Cumhuriyeti’nin son durumu ile ilgili ne düşündüğünü çok merak ederdim.”diyor ve ekliyor: “ Yıllarca Türkiye’nin hafife alındığını düşündüm çünkü ekonomik olarak güçlü değildi ama yeni hükümetle ekonomik olarak çok büyük ilerlemeler gösterdi. Fakat gelin görün ki, Batı medyasının yansıttığına bakılırsa bugün Türkiye’de demokrasi olduğu söylenemez. Bu bağlamda demokrasi aşığı Edip yaşasa Türkiye’de yeterince demokrasi olmadığını düşünür ve tüketim merkezli Türk toplumunu görüp üzülebilirdi diye düşünmeden edemiyorum. Ama umarım, Dervish ile Halide’nin, Mustafa Kemal’in ve nicelerinin, o dönemde demokrasi ve özgürlük için verdiği samimi mücadeleyi günümüz insanına anlatıp ilham olabilirim’ diyor.
Dervish, 19 şubatta kitapçıların raflarını süsleyecek ve e-book formatında intenetten de satın alınabilecek.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment