Dövüş Kulübü 2’den ilk bilgiler
Brad Pitt ve Edward Norton’un oynadığı popüler filme de uyarlanan Dövüş Kulübü kitabının yazarı Chuck Palahniuk, grafik roman formatında çıkacak olan Dövüş Kulübü 2’yle ilgili sessizliğini bozdu.
Dövüş Kulübü 2 ile ilgili Maxim dergisine röportaj veren Palahniuk şunları söyledi;
Dövüş Kulübü 2 banliyölerde geçiyor, ama bu pek sizin dünyanız değil sanki, en azından artık değil…
Hayır. Benim dünyam bu değil. Bu dünyada yaşayan pek fazla insan da tanımıyorum. Ama nüfusun büyük bir kısmının kendini bulacağı bir dünya seçmeniz icap ediyor. Eğer hep kendi dünyanızı anlatırsanız insanlar bir noktada artık bağlantı kuramamaya başlar.
Sizi bu mecrada çalışmaya iten grafik romanlar hangileriydi?
Aslında ben büyürken okuduğum bütün klasikleri çizgi roman olarak okudum. İki Şehrin Hikâyesi, Frankeştayn ne varsa. 1970’lerden bahsediyorum. O sıralar çizgi romanları çok severdim, çizgi roman dediğimizde de şimdi onu yakalamaya çalışıyorum.
Dövüş Kulübü 2’nin birden fazla kapağı mı olacak?
Kaç tane kapak olacak sayamadım bile. Kitapçılar hangilerini sipariş edeceklerini seçiyorlar. Ben de bütün gün kapak ve sanatçı seçeneklerine bakıp yorum yapıyorum.
… İkinci kitabın konusu ağırlıklı olarak ana karakterin ilaçlardan uzaklaşmaya ve kendisinin en iyi kısmı olan ve ilaçlarla baskılamak zorunda kaldığı veçhesine ulaşmaya çalışması.
Grafik mecrada çalışmanın ne gibi avantajları var?
İş birliği yapmak feci eğlenceli. Yazar atölyeleri gibi. Başkalarıyla beraber ortak bir projede çalışmak evde oturup roman yazmaktan çok daha eğlenceli.
…Şu sıralar kitapla beraber kaşıyınca kokusu ortaya çıkan kitap ayraçları tasarlıyorum. Kitabı alanları ödüllendirmek için yaptığım bir şey.
Kaşıyıp sonra kokluyorsunuz demek? Ne tür kokulardan bahsediyoruz?
Her sayıda bir koku olacak, o sayının baskın kokusu.
Herhalde çilek kokusu olmayacak.
Yok, ama ilk sayınınki gül. Tabii bundan daha nahoş olanlar da var.
Peki mecranın en büyük dezavantajları neler?
Sayfayı çevirince okurunun gözü yeni iki sayfayı tarıyor. Sağdaki sayfanın altlarına doğru heyecanlı bir olay oluyorsa mesela, okurun bir sayfa önceden haberi olmuş oluyor. Bu yüzden okuru şaşırtmak için neyi nereye koyacağınızı çok iyi ayarlamak gerekiyor. Sürprizli şeyleri soldaki sayfanın üstüne saklamak lazım ki hakikaten şaşırtsın. Anlatımı kurarken hız her şeydir, bu yüzden bu biraz zorluyor ama seviyorum.
Genç bir yazara ne gibi tavsiyeler verirdiniz?
Kendini her hafta birilerinin karşısına çıkaracak bir iş yapmaya itmekle ilgili. İyi veya kötü bir şeyler yazmak zorundasın. Kötü olursa bunun için cezalandırılacaksın. Başkalarının karşısına çıkarmak için tabii ki en iyi işini yapmaya çalışmalısın.
Kitabın başında ana karakterin Tyler Durden’ın gölgesinde yaşadığını görüyoruz. Yoksa siz de mi onun gölgesinde yaşıyorsunuz?
Bu işe girişmemin bir sebebi de o. Tyler Durden olmak, onun gibi düşünmek çok eğlenceli.
Dövüş Kulübü 2’nin yazılmasına karşı çıkanlar, birincinin bütünlüğünün bozulmamasını isteyenler de oldu. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Editörüm de bu fikre karşıydı. Edebi kariyerimi riske attığımı ve her şeyi mahvettiğimi düşünüyordu, ama hikâyeyi ilginç bir şekilde genişletebileceğimi düşünmesem bu işe girişmezdim.
Kendinizi korumak için mi grafik roman mecrasını seçtiniz?
Evet, tam olarak öyle. İnsanlar kitaba çok bağlı, filme çok bağlı. Bunun kendi başına bir yetkesi olsun istiyorduysam farklı bir mecrada olması şarttı. Grafik roman bu yüzden hikâyenin iki versiyonundan da bir kopuş sağlıyordu.
Dövüş Kulübü 2’nin filmi çekilir mi peki?
Herkes soruyor bunu. Dizi teklifleri geldi, ama sanırım herkes çizgi romanın başarısını görüp öyle hareket etmek istiyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment