Derdin varsa Murakami’ye danış

Derdin varsa Murakami’ye danış

Japonya’nın ödüllü popüler Japon yazarı Haruki Murakami, daha önce duyurduğu gibi “dert babalığı” yapacağı sitenin yayınına başladı.

Japonca yayınlanan sitede ünlü yazar, okurlarının sorularına ve sorunlarına yer veriyor. Bütün dillerden sorulara da cevap vereceğini açıklayan Murakami, nadiren İngilizce de cevap veriyor. Japonca dışındaki diller için ayrı bir çeviri formu bulunan site, ayrıca bir hayranı tarafından tamamen Japonca’dan İngilizce’ye çevrilerek blog şeklinde yayınlanıyor.

Murakami’nin yayıncısı Shinchosa tarafından yönetilen www.welluneednt.com adresindeki Japonca orijinal sitesi, Murakami-san no tokoro /Bay Murakami’nin Yeri adıyla geçen haftadan beri yayında.

Hayranı tarafından İngilizce’ye çevirilen Murakami sitesinin mrmurakamisplace.wordpress.com adresindeki blog’u, her dilden soruları Japonca’ya çevirmek için şu adreste belirtilen bir forma yönlendirmede bulunuyor: jsmyth.wordpress.com/2015/01/16/ask-haruki-murakami-translation-of-the-question-form

Sitede, Murakami’nin kurgu romanlarında kedilerin gizemli karakterler olarak görünmesi konusuna değinen bir okuruna, Murakami, şöyle cevap veriyor: “Kediler bazen kaybolur. Yanınızda iken onları sevmek ve onlara değer vermek zorundasınız.”

Evli ve çocuklu olduğu halde başka biriyle aşk ilişkisi yaşadığını itiraf eden bir okuruna da Murakami’nin cevabı, şöyle: “Boşanma kelimesini kullanırken çok dikkatli olmalısınız. Bunu dile getirmek bile gerçekten çok tehlikeli…”

Sahilde Kafka ve Renksiz Tsukuru Tazaki’nin Hac Yılları adlı romanları Japonya’da bir haftada bir milyon adet satan ünlü yazar, bu “internet macerası”ndan çok hoşlandığını ifade ediyor. Edebiyattan sohbete kadar hemen her konudaki soruya cevap veren Murakami, “Kedi olmak ister misiniz” sorusuna ise “Kesinlikle hayır” diye cevap veriyor ve “Rüzgâr olmak istediğini” belirtiyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.