Cervantes’in kayıp mezarı bulundu
İspanyol adli tıp uzmanları, 400 yıldır kayıp olan Don Kişot’un yazarı Miguel de Cervantes’in mezarını bulduklarından emin olduklarını, ancak bulunan kalıntılardan, ünlü edebiyat adamının naaşını tespit edemediklerini açıkladı.
Adli tıp uzmanları, Madrid’in ünlü kiliselerinden Basílica de Nuestro Padre Jesús de Medinaceli’nin altında buldukları kemik kalıntılarının, Cervantes, karısı ve bir grup insana ait olduğuna inandıklarını açıkladı. Ancak uzmanlar, bu insanların öldükten sonra topluca yakılmaları yüzünden, dağılmış ve bozulmuş durumda bulunan kemiklerden kesin olarak kime ait olduğunun tespit edilemediğini belirtiyor.
1616’da gömüldüğü bilinen Cervantes’in, daha sonra mezarı kaybolmuştu. Mezarın kaybolmasının sebebi, Cervantes’in gömülü olduğu kilisenin, 1673’de yenilenmesiydi.
O tarihte yeni binaya taşınan Cervantes’in kemikleri, bir daha bulunamamıştı. Mezar, ancak geçtiğimiz hafta 30 kişilik bir araştırma ekibinin kızılötesi kameralar, 3d tarayıcılar ve yeraltını tarayan radarlarla yaptığı çalışma sonucunda bulundu. Araştırma sırasında, çok eski yazılı bir metin de ilk kez ortaya çıktı.
Araştırmacıların bulguları üzerine arkeologlar, kilisenin duvarlarından birinin içine gömülü 33 niş tespit etmiş ve bunlarda bulunan yetişkin kemiklerinden, Cervantes’in bir grup insanla birlikte gömülmüş olduğu sonucunu çıkarmışlardı.
Adli tıp uzmanı Almudena Garcia Rubio, kemiklerin çok kötü durumda olduğunu ve bu durumun kemiklerden hangisinin Cervantes’e ait olduğunun kesin olarak tespit edilmesine imkân tanımadığını belirtti.
Cervantes’in kemiklerinin diğerlerinden ayırt edilebilmesinin tek yolu, DNA analizinden geçiyor. Araştırma ekibinden Luis Avial, çalışmalarıyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, Cervantes’in, vasiyeti üzerine kilisenin yeniden inşasından sonra, bütün dinî gereklilikler yerine getirilerek yeni mezarına gömüldüğünün anlaşıldığını ifade etti.
Avial, Cervantes’in söz konusu kiliseye gömülmeyi ve naaşının orada kalmasını istediğini de belirtti. Cervantes’in bu kilisede gömülmek istemesinin sebebi ise, yazarın beş yıl esir kaldığı Cezayirli korsanların elinden, fidye ödeyerek kurtaran tarikatın burada bulunması.
Araştırmalar sırasında bulunan elyazması metin gelecek yıl, Cervantes’in ölümünün 400’üncü yıldönümü dolayısıyla kamuoyuna açıklanacak.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment