Wikileaks sanığı askere 128 yıl hapis cezası verilebilir

Wikileaks sanığı askere 128 yıl hapis cezası verilebilir

Wikileaks aracılığıyla ABD’nin binlerce gizli diplomatik yazışmasını kamuoyuna sızdırmakla suçlanan 25 yaşındaki asker Bradley Manning, çıktığı mahkemede ‘düşmana yardım’dan suçsuz, ‘casusluk’ iddiasından ise suçlu bulundu.

 

Manning çıktığı mahkemde altı casusluk, beş  hırsızlık olayından, bilişim sahtekârlığı ve çeşitli askeri kural ihlallerinden suçlu bulundu. Bugün görülen davada Manning hakkındaki 21 suçlamanın 19’undan suçlu bulundu. Manning hakkındaki en büyük suçlama olan ‘düşmana yardım’ suçlamasından beraat ettiği için hakkında en fazla 128 yıl hapis cezası verilebileceği öngörülüyor.

Mahkemede, federal savcılar Manning’in ‘şöhret kazanmak’ uğruna sistematik olarak yüzlerce gizli belgeyi sızdırmakla itham etti. Ancak Manning’in avukatları Irak’ta görev yapan ve o dönem sadece 22 yaşında olan sanığın ‘‘Savaşta hayal kırıklığı yaşamış olan saf ve genç bir asker” olarak niteledi.

Hakkında ileri sürülen suçlamaların kabul etmeyen ancak Wikileaks’e belgeleri kendisinin sızdırdığını belirten Manning, amacının da Amerika’nın dış politikasıyla ilgili tartışma başlatmak olduğunu iler sürdü.

ABD tarihinde bugüne kadar en büyük bilgi sızdırma olayı olarak tarihe geçen Wikileaks skandalı, dünya genelinde Amerikalı diplomatları tehlikeye atmakla eleştirilmişti. Sızdırılan belgeler arasında, yaklaşık 470 bin Irak ve Afganistan savaşı yazışmaları yer alıyordu. Yine bunun yanında dünya genelindeki ABD’li diplomatların Washington ve büyükelçiler arasında yapılan 250 bin güvenlik yazışmalarını da içeriyordu.

İstihbarat analisti olan Manning, 2010 yılında Irak’ta gözaltına alınmış, ABD’ye gönderilmeden önce haftalarca Kuveyt’teki ABD üssü ‘Arifcan’ kampında bir hücrede tutulmuştu.

 

Manning ile ilgili karar duruşması yarın yapılacak.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.