İsrail, cenaze törenini vurdu

İsrail, cenaze törenini vurdu

İsrail ordusu, sekiz günlük geçici ateşkesin ardından salı günü yeniden vurmaya başladığı Gazze’de dün üst düzey Hamas komutanlarını hedef aldı.

Gazze’nin güneyindeki Refah’ta hedef alınan bir evde Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları’nın kilit isimlerinden Muhammed Ebu Şammala, Riyad el Attar ve Muhammed Berhum’un öldüğü açıklandı. Filistinlilerin, katledilen yakınlarını toprağa vermesine dahi müsaade etmeyen İsrail ordusu, Gazze’deki bir cenaze törenine de saldırı düzenledi. Sabah saatlerinde öldürülen 3’ü çocuk 4 Filistinli öğleden sonra toprağa verilirken mezarlığa düzenlenen saldırıda 4  Filistinli daha öldü. İsrail’in dünkü bombardımanında en az 22 kişi hayatını kaybederken, saldırıların başladığı 8 Temmuz’dan bu yana ölenlerin sayısı ise 2.100’ü aştı.

Dün nokta atışı saldırıyla öldürülen Riyad Attar, temmuz ayında başlayan saldırılarda İsrail ordusu ile Filistinliler arasında en şiddetli çatışmaların yaşandığı Gazze Şeridi’nin güneyinden sorumluydu. İsrail istihbaratına göre Attar, Gazze’ye bölge dışından silah ve adam sokulmasına bakıyordu. 2011’de bin Filistinli mahkuma karşılık takas edilen İsrail askeri Gilat Şalit’in 2006’da kaçırılmasından sorumlu tutulan Muhammed Ebu Şammala da Kassam Tugayları’nın Refah sorumlusuydu. Hamas sözcüsü Fevzi Berhum’un yakın akrabası olan Muhammed Berhum ise Güney Gazze’de tugay komutanıydı. İsrail ordusu önceki gün de İzzeddin el Kassam Tugayları’nın lideri Muhammed Dayf’ın evini vurmuş, saldırıda Hamas liderinin eşi ve 7 aylık bebeği hayatını kaybetmişti. Bu saldırılar, İsrail’in,  Hamas’ın lider kadrosunu ortadan kaldırmayı hedeflediğini gösteriyor.

Üç Kassam komutanının öldürülmesi Gazze’de öfkeye yol açarken Hamas sözcülerinden Sami Ebu Zuhri, “İsrail bunun bedelini ödeyecek.” diyerek intikam mesajı verdi. İsrail’e roket saldırılarına devam eden Kassam Tugayları, başkent Tel Aviv’deki Ben-Gurion Havaalanı’nı vurmakla tehdit etti. Örgüt, İsrail-Mısır ablukası kalkana dek mücadeleye devam edileceğini açıkladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da Gazze saldırılarının süreceğini söylerken, çöken ateşkes müzakerelerini yeniden canlandırmaya çalışan Kahire’nin bu konuda ilerleme kaydedebilmesi düşük ihtimal olarak görülüyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.